Het bestaat: een DNA-test die vroege kaalheid voorspelt

doorLien Buyckop 09/08/2012

Het is een nachtmerrie voor heel wat mannen: kaal worden. Zo ook voor Scott Jackson (30), die recent merkte dat zijn haar dunner werd. Toen hij hoorde over een DNA-test om kaalheid te voorspellen, aarzelde de Brit dan ook geen seconde. Maar hoe werkt zo'n test eigenlijk?

Voor Scott (30) begon het allemaal met een bezoekje aan de kapper. "Mijn haar was net gewassen en ik dacht dat het er wat dunner uit zag. Toen mijn kapper dat bevestigde, werd ik ineens bezorgd."

Test
"De laatste negen maanden had ik veel stress, zowel op het werk als in mijn relatie. Ik wist dat ik wat haar verloor, maar die bevestiging wilde ik echt niet horen. Ik wilde weten of er iets aan kon doen."

Toen Scott hoorde over een nieuwe screeningtest die mannen vertelt of ze kans hebben op kaalheid, wilde hij dat dan ook graag proberen.

In de test wordt het DNA van de mannen geanalyseerd, om na te gaan of er een gen aanwezig is dat de haargroeicyclus beĆÆnvloedt. De test wordt gezien als een grote doorbraak in het opsporen van vroege tekenen van kaalheid.

De vooraanstaande tricholoog (of 'haardokter') dr. Bessam Farjo is de eerste die de test aanbiedt in Groot-Brittanniƫ, in zijn ziekenhuizen in Londen en Manchester. Voor de screening, inclusief consultatie, betaal je 195 pond (of zo'n 250 euro).

DNA
In het ziekenhuis moest Scott een vragenlijst invullen over de geschiedenis van haarverlies in zijn familie. Daarnaast werd er ook een speekselstaal afgenomen, die voor analyse opgestuurd werd naar een laboratorium in China.

De DNA-test geeft een positief of negatief resultaat. Als een man positief test, dan heeft hij 80 procent kans op vroegtijdig haarverlies. Als het resultaat negatief is, dan heeft hij 90 procent kans dat hij niet vroegtijdig kaal zal worden.

"Er zijn twee hoofdredenen waarom sommige mannen haarverlies erven", zegt dr. Farjo. "Ten eerste is het zo dat je genen zowel van je moeder als je vader komen. Als je vader of grootvaders langs beide kanten kaal zijn, dan heb jij ook een grote kans op vroegtijdig haarverlies."

Testosteron
"Ten tweede is er ook een trigger die het haarverliesproces opstart: testosteron, het mannelijke hormoon dat geproduceerd wordt vanaf de puberteit. In combinatie met de genen die haarverlies veroorzaken vormt testosteron een ander hormoon: dihydrotestosteron (DHT)", legt Farjo uit.

"DHT start het haarverliesproces op door de groeifase van het haar te verkorten. Dat duurt een tijdje, waardoor je niet kaal wordt op 13 of 14 jaar. Maar vanaf 18-jarige leeftijd kan je wel merken dat je haar dunner wordt."

Maar waarom is zo'n test dan nodig? "Het helpt vooral jongere mannen die niet meteen duidelijke tekenen van kaalheid vertonen, maar die bezorgd zijn omdat het een veelvoorkomend familiekenmerk is", aldus Farjo.

En Scott? Bij zijn consultatie kreeg hij te horen dat het haarverlies te wijten was aan de stress. Zijn resultaten waren dus negatief. "Het was een opluchting", besluit Scott.