Het effect van een woensdag vrijaf

doorLynn Formesynop 06/07/2012

Wat is de prijs van een feestdag in het midden week? Naar aanleiding van 'Independence Day', dat voor het eerst sinds vijf jaar op een woensdag viel, gingen onderzoekers eens kijken wat de impact is van een dagje verlof midden in de werkweek. Resultaat? Heel wat vermoeide, verstrooide, maar toch ook beter gemotiveerde werkmensen.

"Er zijn zowel positieve als negatieve kanten", verklaart Steven Meyers, professor Psychologie aan de Roosevelt Universiteit in Chicago. Het grootste probleem is de verstoring van het slaappatroon.

"Wanneer je een feestdag hebt in de werkweek blijven mensen doorgaans langer op, hoewel ze de dag erna op hun normaal uur moeten opstaan. Te weinig slaap is iets dat je beter niet te licht opneemt, want zelfs een uurtje minder kan al een negatieve impact hebben op de productiviteit. Ook een slecht humeur en een grotere kans op fouten zijn realistische gevolgen", aldus Meyers. Gelukkig is het weekend maar twee dagen verwijderd, ideaal om de resetknop in te duwen.


Dag routine

Nog een negatief gevolg zou zijn dat een onderbroken werkroutine eveneens zorgt voor veel minder productiviteit. "Mensen vallen uit hun routine, onderbreken hun projecten en hebben vervolgens meer tijd nodig om zich opnieuw aan te passen", klinkt het.

Toch is er ook een positieve kant aan deze onderbreking. Naargelang het type werk is een snipperdag ideaal om een vernieuwd perspectief te krijgen op taken en projecten, wat leidt tot betere werknemers. "Sommige taken worden beter gemaakt wanneer ze even opzij worden gelegd. We kunnen ze dan namelijk benaderen met een frisse kijk vol nieuwe idee├źn om alles tot een goed einde te brengen", stelt Meyers.

Minivakantie
Voor veel mensen voelt deze verlofdag midden in de week aan als een soort bonus, een kleine minivakantie. "Onze gemoedstoestand wordt vaak gestimuleerd wanneer we uitkijken naar een plezante activiteit. Deze positieve stemming blijft hangen, zelfs na de verlofdag, omdat mensen kunnen terugkijken naar een fijne, ontspannende dag", verklaart Meyers. Gevolg? Gemotiveerde werknemers!