Het gevaar van extensions: kale plekken zoals Naomi Campbell

doorLien Buyckop 10/08/2012

Eerder deze week werden er foto's gepubliceerd van supermodel Naomi Campbell (42), waarop duidelijk kale plekken te zien waren. 'Traction alopecia', is het verdict van de experten, een vorm van kaalheid die veroorzaakt wordt door een constante druk op het haar. En Naomi is zeker niet de enige die daarmee te maken krijgt...

In het meest bekende Britse haartransplantatiecentrum, het Farjo Medical Centre, beseft men dat steeds meer van hun patiënten jonge vrouwen zijn.

Druk
Sommige meisjes zijn amper 20 jaar, maar proberen al de schade in hun haar te herstellen, meestal veroorzaakt door haarextensies. Zij lijden aan 'traction alopecia', een vorm van haarverlies die veroorzaakt wordt door een lange periode van trekken of spanning op de hoofdhuid en de haarfollikel.

Dr. Bessam Farjo: "We behandelen een hoog aantal patiënten die lijden aan haarverlies ten gevolge van haarextensies of andere haarstijlen die een zekere druk zetten op het haar en de follikel. Een operatieve haartransplantatie lijkt misschien een extreme oplossing, maar in sommige gevallen is het de enige manier om het haar te herstellen. En zelfs dan mag men in de toekomst geen haarextensies meer laten aanbrengen."

Naomi
De foto's van Naomi Campbell die afgelopen week verschenen, zetten nog maar eens in de verf hoe beschadigend haarextensies kunnen zijn. "Hoewel ik het niet kan bevestigen zonder Naomi persoonlijk te zien, lijkt het op de foto's dat ze inderdaad lijdt aan traction alopecia", zegt dr. Farjo.

"We zien dit type haarverlies vaak bij Afro-Caribische vrouwen, aangezien zij zeer vaak haarextensies of vlechten dragen. De gebieden rond de haarlijn zijn het meest vatbaar voor blijvende schade, want daar is het haar het meest fragiel", gaat hij verder.

De haarlijn van Naomi ligt ver naar achteren

"Een andere reden voor de haarbeschadiging bij deze vrouwen is het gebruik van chemicaliën en hitte om hun haar te stijlen. Daarnaast kunnen ook pruiken de boosdoener zijn. Die veroorzaken wrijving op de hoofdhuid, waardoor het haar breekt. Maar eens de pruik verwijderd wordt, groeit het haar wel vaak vanzelf terug", aldus dr. Farjo.

Kale plekken
Dat is ook meestal het geval bij de haarextensies: het haar groeit terug als je de extensies verwijdert. "Maar in sommige gevallen kan de schade zo erg zijn dat het op 'alopecia areata' (pleksgewijze kaalheid) gaat lijken. Daar lijkt Naomi nu aan te lijden", zegt dr. Farjo.

Kale plekken zijn één van de vele neveneffecten van haarextensies. Als de extensies te strak geweven worden, dan trekken ze aan je echte haar en veroorzaken ze vroegtijdige uitdunning. Daarnaast kunnen ook je haarfollikels beschadigd raken, waardoor je haar breekt aan het aanhechtingspunt.

Verder ervaren ook verschillende vrouwen een allergie aan de lijm die op het natuurlijke haar aangebracht wordt. Die kan er ook voor zorgen dat de haarpunten verbranden en splijten. Ten slotte zijn er ook veel vrouwen die hoofdpijn krijgen na het aanbrengen van de extensies, door het bijkomende gewicht van het haar.

Naomi met extensions