Het kan: een huwelijksfeest tegen een lager prijsje

doorTrix Vermeersch op 14/04/2014

Dat een huwelijk veel geld kost, is geen geheim. Nu het trouwseizoen er stilletjes aankomt, zullen sommige bruiden grote ogen trekken bij het prijskaartje van hun droomdag en bijhorend feest. Zo kost een gemiddelde trouw gemakkelijk 10.000 euro, maar met volgende tips heb jij je uitgaven beter in de hand en kan je op een aantal posten bezuinigen.

"Regel alles op tijd en plan goed", zegt de Britse trouwplanner Laura Strutt. Wanneer je op het laatste moment nog belangrijke zaken moet regelen, zal je meer uitgeven dan wanneer je verschillende opties kan overwegen. "Maak een tijdsplan, zodat je goed weet wat je al gedaan hebt en wat je nog te doen staat." Volgens Strutt begin je best een jaar voor de grote dag te plannen. Start daarbij met het budget en probeer alle kosten in te schatten. "Leg vooral de feestzaal ruim op voorhand vast. Hoe eerder je dat doet, hoe goedkoper. Denk vervolgens na over de uitnodigingen en boek een fotograaf. Ook contacteer je best tien maanden voor je feest een traiteur. Acht maanden voor je trouw kies je een kleed."

Onderhandelen
Als je erg goed kan onderhandelen over een prijs, komt dat goed van pas tijdens je voorbereidingen. "Bekijk alle voorstellen die je krijgt nauwkeurig en ga na of alle gekozen opties noodzakelijk zijn", zegt Strutt. Daarbij kan je nadenken of een zevengangenmenu niet vervangen kan worden door een zesgangendiner. Wie veel gasten uitnodigt, kan hierdoor flink wat besparen. "Onderhandel altijd voordat je een contract tekent of een voorschot betaalt. Op die manier weet je dat zowel jij als de leverancier akkoord gaat met de regeling", stelt Strutt.

Catering
Buffetten zijn een ideale optie om grote hoeveelheden eten tegen een lage prijs te verkrijgen. Bovendien kan je kiezen uit veel verschillende gerechten, zowel koude als warme, zodat er voor iedereen wat wils is. Wie bang is dat door de grootte van de feestzaal het buffet wat klein zal ogen, kan ervoor kiezen om op elke tafel iets aan te bieden. Zo creëer je een intiem gevoel.

Drank
Wie een feest organiseert in een zaal met bijhorende bar, kan ervoor kiezen om enkel bier, wijn en frisdranken te serveren. Als gasten duurdere dranken willen, kunnen ze hiervoor zelf wat bijbetalen. Strutt: "Wie echt wil besparen, kan melden dat gasten zelf hun drank moeten voorzien. Ook drankbonnetjes zijn een optie, zo kan je elke gast vijf of tien bonnetjes geven. Wie meer drankjes consumeert, moet daarna zelf betalen."

Een buffet is een lekkere en goedkope optie.

Boeket
Hoewel bloemen erg mooi zijn en hand in hand gaan met bruiloften, blijven ze erg duur. "Wie voor exotische bloemen kiest, zal veel betalen. Ook een speciaal samengestelde ruiker is niet goedkoop", zegt Strutt. Ze geeft als tip om op de markt een grote hoeveelheid in te kopen of enkele bloesems in een bos of veld te plukken.

DIY
Naast al deze tips kan je natuurlijk ook kiezen voor een 'Do it yourself'-feest. Daarmee bespaar je al snel 2000 euro. "Er zijn zoveel manieren om een leuk feest te hebben en je niet blauw te betalen. Je kan zelf je taart bakken, cocktails maken of je make-up en haar verzorgen. Wie een fotograaf in de familie heeft, kan een vriendenprijsje vragen. Ook een huwelijksreis hoeft natuurlijk niet extreem duur te zijn. Zo kan je voor een autovakantie kiezen en zelf beslissen waar je naartoe rijdt en overnacht. Zo kan je langs je reisroute bovendien nog leuke plekjes ontdekken", adviseert Strutt.