Het luie geslacht? Vrouwen sporten half zo veel als mannen

doorLien Buyckop 11/04/2012
Een goed idee: samen sporten!

Hoewel mannen meestal als 'lui' aanzien worden, sporten zij bijna dubbel zoveel als vrouwen. En dat blijft niet zonder gevolgen, zo blijkt uit een onderzoek van de Oregon State University. Vrouwen verhogen zo namelijk hun kans op depressies en het metaboolsyndroom.

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers het sportpatroon van 1.000 proefpersonen. Dat deden ze met behulp van versnellingsmeters, en dus niet aan de hand van subjectieve enquêtes. Daardoor konden ze exact besluiten dat mannen gemiddeld 30 minuten per dag sporten, terwijl vrouwen slechts 18 minuten halen.

Metaboolsyndroom
Volgens de onderzoekers vergroten vrouwen op die manier hun kans op het metaboolsyndroom, een combinatie van enkele risicofactoren. Het gaat om een hoge cholesterol, hoge bloeddruk en extra gewicht rond het middel. Die aandoeningen komen samen voor en verhogen het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en type 2 diabetes.

Daarnaast verhogen ze ook de kans op een depressie. "Mensen die minstens 30 minuten per dag sporten, hebben minder kans op een depressie, een hoge cholesterol en het metaboolsyndroom", bevestigt co-auteur Paul Loprinzi.

Hoge tol
En aangezien vooral vrouwen minder sporten, hebben zij meer kans op deze aandoeningen. Meer dan één op de drie vrouwen in de studie leed namelijk aan het metaboolsyndroom, terwijl één op vijf symptomen van een depressie had.

Dat wil echter niet zeggen dat vrouwen geen aandacht hebben voor hun gezondheid. "Integendeel, want vrouwen gedragen zich gezonder. Ze zijn bijvoorbeeld minder geneigd om te roken", zegt onderzoeksleider Bradley Cardinal. "Maar het gebrek aan sporten eist een hoge tol."

Patroon
Hoewel deze studie niet zocht naar de oorzaken van het gebrek aan sporten, is dat volgens wetenschappers het resultaat van een patroon dat al in de kindertijd begint.

"Eerder onderzoek bewijst dat sportpatronen rond 5 à 6 jaar gevormd worden", zegt dr. Cardinal. "Bij meisjes zijn ouders vaak meer bezorgd om hun veiligheid, terwijl jongens langer buiten mogen spelen", zegt hij.

"En dat patroon loopt verder in het volwassen leven van de vrouwen", vult dr. Loprinzi aan. "Bovendien hebben veel vrouwen ook minder vertrouwen in hun sportmogelijkheden dan mannen. Anderen zeggen dan weer dat de opvoeding van de kinderen voor een tekort aan sporttijd zorgt", aldus Loprinzi.