Het proberen waard: dit trucje doet je hoofdpijn verdwijnen

doorEllen Provoostop 12/02/2016

Bonzende hoofdpijn kan je hele dag verpesten. Voor je naar een pijnstiller grijpt, raadt een expert dit trucje aan: klem gedurende een korte periode een potlood tussen je tanden. Dit zou helpen verkrampte spieren te ontspannen.

De Britse dokter Jane Leonard zegt dat het trucje werkt bij spanningshoofdpijn, een aandoening die ontstaat als gevolg van (emotionele) stress, angst en vermoeidheid. Hierdoor gaan de spieren in het gezicht, de nek, kaak en schedel spasmen vertonen. Patiënten denken vaak dat de oorzaak van de pijn rond de slapen ligt. Dit is het gevolg van gezichtsspieren die over de slapen lopen en breder uitlopen over de schedel. Maar eigenlijk vertrekken ze aan de kaken en daar ligt ook de oorzaak van het probleem. Deze spasmen zijn namelijk een gevolg van tandenknarsen tijdens de slaap en van temporomandibulaire dysfunctie (TMD), stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan.

Klikkende kaken
Door een potlood tussen je tanden te houden, kun je de verkrampte kaakspier helpen te ontspannen. De kaak is een van de meest complexe gewrichten in het lichaam. Elk probleem dat de spieren, ligamenten, kraakbeen en de beenderen verhindert naar behoren te werken kan leiden tot TMD. Dit uit zich in pijn en het klikken van het gewricht als je je mond opent of sluit. Ongeveer een kwart van de mensen krijgt ooit in zijn leven te maken met deze aandoening. Het probleem loopt helemaal uit de hand wanneer het gewricht ontstoken raakt. Ook kan er met de jaren artrose aan het gewricht ontstaan, hierdoor kunnen stukjes van het kraakbeen breken.

Mogelijke oorzaken
De oorzaak van deze problemen kan een kwetsuur tijdens de jeugd zijn, waarvan de gevolgen pas veel later de kop op steken. Eerdere studies hebben hoofdpijn ook al in verband gebracht met druk op de nek, dat probleem neemt toe door een slechte houding. Als je voorover buigt dan kunnen er spierknopen, een lokale verkramping van de spier, ontstaan. Hierdoor produceert het lichaam chemische stoffen die de zenuwen gevoeliger maken voor pijn. Experts zeggen dat 80 procent van alle spanningshoofdpijn, de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, veroorzaakt wordt door spieren in de nek.