Hoe de 3D-printer de gehandicapte Emma leerde kleuren en knuffelen

doorElke De Pourcqop 06/08/2012

Voor de meeste mensen is de 3D-printer nog verre toekomstmuziek. Een technisch snufje, dat geweren en piramides tevoorschijn tovert. Maar voor sommige mensen is de technologie al een reddende engel gebleken. De tweejarige Emma werd zwaar gehandicapt geboren, en via de 3D-printer kreeg ze een soort robotarmen waardoor ze eindelijk zelf kan kleuren en knuffelen.

"Toen Emma geboren werd, zaten haar benen vast aan haar oren. Haar schouders waren intern volledig  gedraaid. Gelukkig groeide en ontwikkelde ze nog waardoor ze er nu uitziet als een normale kleuter", legt mama Megan Lavelle uit. Emma lijdt aan arthrogryposis multiplex congenital, een aandoening waarbij de gewrichten afwijkingen vertonen en daardoor niet goed kunnen bewegen.

Bij Emma is dat het ergst in haar armen: ook al was ze intussen flink gegroeid, haar armen kon ze niet zelfstandig bewegen. Tot haar ouders WREX ontdekten, een afkorting voor Wilmington Robotic EXoskeleton Arm. Dat is een apparaat met metalen staven en verstelbare elastische banden die de armen ondersteunt en de bewegingen mogelijk maakt.

Omdat de kleine meid letterlijk heel klein en licht is (nog geen 15 kilo!) kreeg ze haar eigen gepersonaliseerde WREX, die heel licht en dus heel draagbaar was voor de kleine meid, met dank aan het 3D-printbedrijf Stratasys.


De transformatie was revolutionair, zowel voor Emma als voor haar ouders: de kleuter kon zelf kleuren, tekenen, knutselen en haar ouders zelfstandig knuffelen.

"Ze noemt ze mijn magische armen. De eerste keer dat ze ze aankreeg, moest iedereen huilen." Emma is al aan haar tweede WREX toe, omdat ze uit de eerste groeide. Samen met de technologie, evolueert Emma mee naar een onbezorgde, mobiele en creatieve kleuter.

 Het plastic in de WREX is hetzelfde als gebruikt wordt in Lego, wat het heel sterk en tegelijk duurzaam maakt. Mocht er toch een onderdeel kapot gaan, dan volstaat het een foto te sturen, een programma op te starten en een nieuwe uit te printen. Goedkoop kan het niet zijn, maar het is onduidelijk hoeveel een dergelijke print momenteel kost.