Hoe de technologie ons geheugen verpest

doorSophie Vereyckenop 15/07/2015

Noem het digitale vergeetachtigheid of het Google-effect, maar feit is dat ons geheugen ernstig achteruitgaat door al die hedendaagse technologie. Eerder onderzoek toonde al aan dat we minder snel zaken onthouden, simpelweg omdat we ze toch makkelijk online kunnen opzoeken, maar nu is er ook een nieuw onderzoek dat ontdekte dat dat effect nog veel verder gaat.

De studie werd uitgevoerd door Kaspersky Lab, een bedrijf in internetbeveiliging, en ontdekte dat het 'Google effect' nog veel verder reikt dan we dachten. We onthouden niet alleen minder goed feitjes en externe kennis, maar ook belangrijke persoonlijke informatie zoals contactgegevens, foto's en telefoonnummers.

Kortom, we zijn niet alleen minder goed in het onthouden van hoofdsteden, we kunnen ook onze ouders niet meer bellen zonder hun telefoonnummer op te zoeken op onze smartphone. We zijn tegenwoordig afhankelijk geworden van onze technologische toestellen wat persoonlijke informatie betreft, iets dat Kasperky's rapport 'digitale amnesie' noemt.

Hoewel dat op het eerste zicht problematisch lijkt, hoeft dat niet echt negatief te zijn volgens de studie. Het zorgt er immers voor dat we minder irrelevante informatie (zoals de gegevens van een vorige bank) moeten onthouden en meer ruimte vrij hebben voor belangrijke herinneringen. Het vergeten wordt wel problematisch wanneer het informatie betreft die we ons eigenlijk wel zouden moeten herinneren, volgens neurologe Kathryn Mills.

Maar het 'vergeten' op zich is niet het belangrijkste, wél het feit dat we nu digitale hulpmiddelen (zoals foto's of tweets) nodig hebben om informatie die persoonlijk wel relevant is (zoals vakantieherinneringen) te bewaren. Volgens klinisch psychologe Jenny Yip is dat wel een teken van een groter probleem.
"We verliezen niet alleen onze mogelijkheid om zaken te memoriseren, we zorgen ervoor dat onze hersenen uit balans raken," verklaart ze. "Omdat we zo zeer afhankelijk zijn van technologie is onze linker hersenhelft veel dominanter, ten koste van de rechter hersenhelft, en laat die nu net verantwoordelijk zijn voor het geheugen en concentratie."

Zelfs als geheugenvaardigheden niet nodig zouden zijn in de hedendaagse wereld waarin je continu verbonden bent, is het belangrijk om jet rechter hersenhelft te blijven trainen, volgens Yip. Zij geeft als tip mee om minstens één keer per week eens af te kicken van technologie en een boek vast te pakken, een nieuwe hobby uit te oefenen of gewoon eens neer te zitten voor een goed gesprek. Dat moet lukken, toch?