Hoe denken dat je dik bent, je ook echt dik maakt

doorLien Buyckop 09/08/2012

Tieners die denken dat ze overgewicht hebben, zelfs al is dat niet zo, hebben veel meer kans om later obees te zijn. Dat zeggen wetenschappers vandaag. Zij stellen dat een obsessie met je lichaamsbeeld als tiener een grote invloed op je latere gewicht.

De resultaten komen uit een gezondheidsonderzoek (Young-Hunt), waarvan de eerste fase tussen 1995 en 1997 uitgevoerd werd bij 1.196 tieners met een normaal gewicht. Van 2006 tot 2008 volgde de tweede fase van het onderzoek, wanneer de proefpersonen tussen 24 en 30 jaar oud waren.

De helft van de deelnemers had nog steeds een normaal gewicht. Maar bij degene die wel met overgewicht kampten, troffen de onderzoekers een duidelijk verschil aan. Tieners die zichzelf als 'dik' beschouwden in de eerste studie, hadden een BMI dat gemiddeld 0,88 hoger was dan dat van de andere tieners. Ze waren gemiddeld ook 3,46 centimeter dikker rond hun middel.

Meisjes vs jongens
De grootte van het effect is vooral duidelijk bij de vrouwelijke proefpersonen. Van degene die zich als tiener dik voelden, had 59 procent (gemeten door BMI) tot 78 procent (gemeten door middelomtrek) te maken met overgewicht als volwassene. Ter vergelijking: hetzelfde geldt voor slechts 31 procent (BMI) tot 55 procent (middelomtrek) van de meisjes die zichzelf niet dik vonden.

Bovendien waren er ook veel meer meisjes dan jongens die zichzelf als dik beschouwden: 22 procent ten opzichte van 9 procent. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de media zich vooral richten op het uiterlijk van de meisjes. "Daardoor ervaren zij meer psychosociale stress om het ideale lichaam te bereiken", legt Koenraad Cuypers van de Norwegian University of Science and Technology uit.

Het onderzoeksteam is er ook van overtuigd dat die stress de oorzaak is van de link tussen het 'dikke gevoel' en later overgewicht. Zij denken dat de sociale stress die gepaard gaat met dat gevoel ervoor zorgt dat ze ongezond gaan eten.

Dieet
"Een andere verklaring is dat jonge mensen die zichzelf als dik beschouwen vaak hun eetgewoonten veranderen, bijvoorbeeld door maaltijden over te slaan", zegt Cuypers. "En onderzoek toont aan dat het overslaan van een ontbijt kan leiden tot obesitas."

Daarnaast is ook het volgen van een dieet dat je niet kan volhouden na verloop van tijd contraproductief. Je lichaam streeft dan namelijk terug naar het gewicht dat je voor het dieet had.

Oplossing?
Maar wat kunnen we nu doen aan dit probleem? "De samenleving moet weg van die focus op gewicht. In plaats daarvan moeten we gezonde eetgewoonten benadrukken, zoals regelmatig en gevarieerd eten", zegt Cuypers.

"Daarnaast kunnen ook goede slaapgewoonten een voordeel bieden, net als meer lichaamsbeweging. Stop bijvoorbeeld met je kinderen naar school of hobby's te brengen met de auto, maar laat hen met de fiets gaan", aldus Cuypers.