Hoe dikker de man, hoe groter de kans op seksuele problemen

doorEllen Provoostop 02/08/2012

Overgewicht verhoogt het risico op seksuele problemen bij mannen, dat ontdekten wetenschappers. Het maakt ook dat ze 's nachts vaker moet opstaan om te gaan plassen.

Britse experts bestudeerden meer dan 400 mannen tussen 40 en 91 jaar die kampten met problemen aan de urinewegen. Ongeveer een derde van had een tailleomtrek van minder dan 91,5 cm, een derde zat tussen 91,5 en 101,5 cm, de rest was breder. Ook bleek dat drie kwart van degenen met overgewicht met erectiestoornissen kampt, dat is slechts een derde bij hun slanke evenknieƫn. Hun overgewicht trof ook hun slaap, want dikkerds hebben 44 procent meer kans om 's nachts twee keer te moeten opstaan om een toiletbezoekje te brengen aan het toilet, dit is slechts 16 procent bij leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. Ook blijkt dat hoe zwaarder een man weegt , hoe groter de kans is dat hij problemen ervaart.

Hormonen
Professor Steven Kaplan: "De resultaten tonen aan dat obesitas bij mannen hun welzijn op tal van manieren treft. Wat we eten kan schadelijke gevolgen hebben voor meer dan ons hart alleen. Uit de cijfers van dit onderzoek blijkt dat mannen al hun seksleven kunnen verbeteren door slechts 6,35 cm kwijt te spelen aan hun taille. Een mogelijke verklaring is dat overgewicht seksuele problemen kan veroorzaken doordat dit het hormoonevenwicht treft, hierdoor kunnen aandoeningen aan de aders ontstaan, wat de bloedtoevoer naar het bekken kan treffen."

Het onderzoeksteam keek ook naar andere factoren die met obesitas in verband werden gebracht. Wie een grote tailleomtrek heeft, loopt niet verrassend ook meer kans op een hoge bloeddruk, een hoge cholesterol, kroonslagaderziekten en diabetes.