Hoe een herfstbaby meer kans heeft om 100 te worden

doorLien Buyckop 26/07/2012

Wie zijn verjaardag viert in de herfst, heeft meer kans om op een dag 100 kaarsjes uit te blazen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Chicago. Hoe dat precies komt, blijft voorlopig nog onduidelijk.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers gegevens van 1.574 100-jarigen uit de Verenigde Staten. Het ging om mensen die geboren waren tussen 1880 en 1895.

Kans
Uiteraard was de kans dat iemand uit die tijdsperiode een eeuw oud werd, zeer klein. Van degene die nog in leven waren op 50-jarige leeftijd, haalden minder dan één procent mannen en twee procent vrouwen de 100 jaar.

Toch was het erg duidelijk dat de geboortemaand een belangrijke rol speelde. Wie geboren werd tussen september en november, had namelijk 40 procent meer kans hadden om 100 jaar te worden dan degene die verjaarden in maart.

De studie wijst echter niet op een oorzaak-gevolg effect, maar toont enkel een link tussen geboortemaand en levensverwachting. Bovendien denken sommige wetenschappers dat de resultaten niet meer kloppen in de huidige samenleving, waar de levensomstandigheden veel beter zijn.

Waarom?
Onderzoeksleider Leonid Gavrilov vindt echter dat de bevindingen wijzen op het belang van de omgeving waarin een kind geboren wordt en later opgroeit. "De levensomstandigheden in de kindertijd kunnen op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid en levensverwachting", stelt hij.

Waarom en hoe je geboortemaand - of maand waarin je moeder zwanger werd - je levensverwachting bepaalt, blijft voorlopig nog onduidelijk. "Eén mogelijkheid is dat seizoensgebonden ziektes een rol spelen. Die kunnen blijvende schade toebrengen", meent Gavrilov.