Hoe een naaimarathon steun biedt aan ouders van overleden kinderen

doorNina Dillenop 24/03/2015

Het Berrefonds wil ouders die hun kind verloren een hart onder de riem steken, door hen herinneringsdoosjes te schenken om op een mooie manier aan hun kind terug te denken. Dit weekend organiseert het fonds een naaimarathon in Antwerpen, waar vrijwilligers wikkeldoekjes, hemdjes en mutsjes kunnen komen naaien voor in de doosjes. Een hartverwarmend initiatief dat door de ouders zeer geapprecieerd wordt.

Wouter en Christine verloren in 2007 zelf hun zoontje Berre, dat toen nog maar 10 weken oud was. Dat inspireerde hen om het Berrefonds op te richten, waarmee ze steun willen bieden aan ouders die hetzelfde meemaakten. Het Berrefonds zamelt geld in om herinneringsdoosjes te kunnen maken. Dat is een uniek doosje per ouderpaar, afhankelijk van wat zij in het doosje willen om hun kind te herdenken. Daar kan dan een gipsen afdruk van een voetje inzitten, een mutsje, een foto, een voorleesboekje enzovoort.

Naaimarathon voor het goede doel
In april 2014 organiseerde het Berrefonds voor het eerst een naaimarathon in Antwerpen, waar vrijwilligers konden komen helpen om onder meer wikkeldoekjes, hemdjes en mutsjes te maken voor in de herinneringendoosjes. Het initiatief was een succes, en wordt daarom komend weekend nog eens herhaald in Antwerpen. Zaterdag en zondag kan van 10u tot 18u genaaid, gebreid en gehaakt worden in het Antwerpse Pius X instituut. Via de website en Facebookpagina van het Berrefonds wordt opgeroepen om de handen uit de mouwen te steken. Ook wie niet zo bedreven is met naald en draad kan een handje komen helpen.

Een hartverwarmend succes
Dat het initiatief geapprecieerd wordt door verschillende ouders, blijkt uit de talloze hartverwarmende reacties in het gastenboek op de website. "Wij zijn ongelooflijk opgevangen bij jullie! Respectvol, liefdevol, zonder oordeel. Onbetaalbaar! De mooie tastbare attenties die we allemaal mochten ontvangen, dat was zo groots!", schrijft een koppel. "Het herinneringendoosje wordt bij ons immens gekoesterd," schrijft een ander koppel. Een moeder schrijft: "Jullie prachtige herinneringsdoosje ontroerde me echt.  Ik heb het dan ook met veel trots aan mijn familie, vrienden, collega's, ...  laten zien." Dat naast vele positieve reacties van anderen, zelfs mensen die geen kind verloren hebben.

Niet het enige initiatief
Niet alleen het Berrefonds moedigt aan om vrijwillig creatief te zijn met naald en draad voor het goede doel. Ook de vzw Harte uit Mechelen organiseert één keer per maand woensdagen waarop je vrijwillig kan komen naaien. Met deze creaties - knuffels, poppen, pyama's,... - worden verwenpakketjes samengesteld voor kinderkankerpatiëntjes. Potentiële vrijwilligers vinden via deze link alle informatie. Mooie initiatieven als deze maken het leed van ouders met zieke kinderen enigszins draaglijker.