Hoe gescheiden ouders de relatie tussen ex en kinderen saboteren

doorLien Buyckop 28/08/2012

Heel wat gescheiden ouders willen niet meer in het echt met elkaar praten en communiceren daarom uitsluitend via e-mail, sms of berichten op sociaalnetwerksites. Op zich is dat niet echt een probleem, ware het niet dat vele ouders die virtuele communicatie ook 'misbruiken'. Zo doen ze bijvoorbeeld alsof ze bepaalde e-mails niet ontvangen hebben.

"De technologie maakt het voor gescheiden koppels makkelijker om overeen te komen, maar het maakt het ook eenvoudiger om niét overeen te komen", zegt professor in de familiestudies Lawrence Ganong van de University of Missouri.

Samenwerkend vs vijandig
Samen met zijn team voerde hij individuele interviews uit met 49 gescheiden ouders over de kwaliteit van de relatie met de ex-partner. Daaruit bleek onder andere dat steeds meer gescheiden koppels e-mails, sms'en en sociale media gebruiken om met hun ex-partner te communiceren over de kinderen.

De samenwerkende ouders gebruikten de moderne technologie vooral om bezoekjes in te plannen of om activiteitenschema's en kalenders door te sturen.

Voor de vijandige ouders bleken e-mails dan weer een ideale manier te zijn om confrontaties te vermijden en om het contact met de kinderen te beperken. Zo deden sommige ouders in de studie alsof ze nooit e-mails van hun ex-partner ontvingen.

Nochtans is Ganong ervan overtuigd dat de e-mail een handig hulpmiddel is. "Het is perfect voor vijandige ouders die niet in staat zijn om echt met elkaar te praten", vindt hij.

"Ze kunnen essentiële informatie aan elkaar doorgeven en aanpassen wat ze zeggen, om conflicten te vermijden. Bovendien hebben ze zo ook een bewijs van de afspraken die gemaakt worden."

Kinderen
En daar hebben ook de kinderen natuurlijk baat bij. "Ouders die de technologie efficiënt gebruiken, kunnen het co-ouderschap makkelijker doen verlopen. Dat zorgt ook voor minder stress bij de kinderen. Maar ouders die de moderne communicatiemiddelen gebruiken om informatie te manipuleren of achter te houden, kunnen hun kind hard kwetsen", aldus Ganong.

Hij raadt echtscheidingsbemiddelaars dan ook aan om ex-partners verstandig te leren omgaan met de virtuele communicatiemiddelen.