Hoe je drie jaar van je leven verkwist: met uitstelgedrag

doorEllen Provoostop 03/07/2012

Dagelijks verspil je 69 minuten door onaangename taken uit te stellen. Dat telt op tot drie jaar van je volwassen leven, ontdekten Britse onderzoekers.

Een op de vijf Britten verspilt meer dan twee uur per dag door nodige, maar onaangename taakjes uit te stellen. Vrouwen zijn hier ook grotere experts in dan mannen, 59 procent van hen doet dit regelmatig, in vergelijking met 50 procent van de heren. Deze slechte gewoonte verdwijnt echter wel met de jaren. 65 procent van de 18- tot 24-jarigen gaf toe dit minstens een keer per dag te doen, dit cijfer daalt naar 51 procent bij 55-plussers.

Ook blijkt dat hoe onaangenamer de taak is, hoe langer we dit uitstellen. 54 procent heeft een paar dagen de tijd nodig om iemand uit te vragen, een op de vijf doet er meer dan twee maanden over om iemand te dumpen. Psycholoog Honey Langcaster-James: "Mensen vermijden vaak dingen wanneer ze actie moeten ondernemen. Dingen van je takenlijstje schrappen is belangrijk voor je gemoedstoestand, hierdoor kun je je beter concentreren op toekomstige doelen."