Hoe je kind op te voeden in het post pedagogische tik-tijdperk

doorValérie Wautersop 09/03/2015

Een 50-tal jaar geleden was de zogenaamde pedagogische tik nog schering en inslag. Nu weten we echter wel beter dan onze kroost een draai om de oren te geven. Toch is je kind op een correcte en kordate manier opvoeden voor heel wat ouders nog steeds een heuse opgave. Deze 5 tips helpen je alvast op de goede weg.

1. Beloon goed gedrag
We focussen bij het opvoeden al te gemakkelijk op het afstraffen van negatief gedrag, terwijl goed bedrag belonen minstens even belangrijk is. Goed gedrag belonen wil echter niet zeggen dat je zoon- of dochterlief telkens hij of zij iets goed doet met cadeautjes moet belonen. Een welgemeend compliment op tijd en stond werkt minstens even goed. Voor uitzonderlijke prestaties kan je natuurlijk wel een cadeautje als beloning geven, maar reserveer zo'n dingen alleen voor de echt belangrijke momenten.

2. Wees duidelijk over de regels
Als de regels bij je thuis vaag zijn, of alleen besproken worden wanneer er eentje gebroken wordt, dan is het geen wonder dat je kinderen het moeilijk hebben om deze na te leven. Het is daarom aan jou, als ouder, om vanaf het begin aan je kinderen duidelijk te maken wat kan en wat niet kan.

3. Laat je niet meeslepen in oeverloze discussies
Laat jezelf niet tot een oeverloze discussie verleiden wanneer je je zoon of dochter hebt terechtgewezen. Geef op argumenten als "maar dat is niet eerlijk" bijvoorbeeld het antwoord "dat weet ik". Hoe minder je zegt, hoe duidelijker je standpunt zal worden.

4. Wees consequent
Soms is het even moeilijk om als ouder de regels consequent toe te passen, als het is om ze als kind na te leven. Het is makkelijk om wat lakser te zijn als je moe bent, maar het stuurt een compleet verkeerde boodschap naar je kind toe. Het stelt al wat je zegt in vraag, omdat je blijkbaar je eigen regels niet belangrijk genoeg vindt om consequent toe te passen. Regels en structuren geven je kind de geruststelling dat zijn ouders er altijd zijn om voor zijn welzijn uit te kijken. Voel je dus niet slecht omdat je het plezier van je kind zou vergallen, maar weet dat je hem of haar hiermee op lange termijn vooral een dienst bewijst.

5. Wees zelf een goed rolmodel
Je mag dan nog zoveel regels hebben als je wil, je eigen daden maken een veel grotere indruk. Het is niet voor niets dat de belangrijkste manier waarop mensen bijleren nog steeds is via imitatie. Als je wil dat je kind eerlijk is, zorg er dan ook voor dat je zelf eerlijk bent. Als je een beleefd kind wil, is het belangrijk dat je zelf ook beleefd bent. Zo simpel (en tegelijkertijd: zo moeilijk) is het.