Hoe je smartphone je ongelukkig maakt

doorEllen Provoostop 28/01/2013

Het geheim van gelukkig zijn, is je gsm uitzetten en je concentreren op je vrienden en familie in plaats van het ontvangen en versturen van berichtjes en e-mails, dat beweert een expert althans.

Econoom Paul Dolan gelooft dat de populariteit van smartphones maken dat mensen zich niet kunnen concentreren op hun gezelschap en meer oog hebben voor hun gsm. De professor waarschuwt: "Tenzij mensen hun gedrag niet veranderen, kunnen ze met een mentale ziekte ontwikkelen. Er zijn door de komst van smartphones heel wat nieuwe psychologische aandoeningen, als een internetverslaving en het 'fantoom vibratie syndroom', dit is wanneer je een gsm in je zak hebt zitten en je denkt dat je een berichtje ontvangt, maar dat blijkt niet het geval te zijn."

"Onze aandacht wordt voortdurend afgeleid, deze afleiding heeft een prijs. Het verreist concentratie om tussen verschillende taken te wisselen. Zet je gsm uit om je aandacht te vestigen op wat je aan het doen bent en meer van het gezelschap van je vrienden te genieten, dat maakt je gelukkiger dan constant je gsm en je mails te controleren." Het is volgens Dolan makkelijker om de omgeving te veranderen dan de persoon die je bent.

Andere factoren
Daarnaast blijkt ook dat getrouwde of gelovige mensen gelukkiger zijn dan singles. Maar dat geluk is korter, dat blijft ongeveer maar tot drie jaar na je trouwdatum duren. Een rustpauze is ook veel slechter voor de mentale toestand van getrouwde koppels dan een scheiding, dit komt door de onzekerheid die het veroorzaakt. Het advies is dat iedereen die erover denkt te scheiden, de knoop maar beter snel kan doorhakken. Eens de breuk rond is, stijgt het geluk van de mensen snel.

Ook heeft geluk weinig met rijkdom te maken. Een recente enquĂȘte toonde aan dat mensen uit Columbia het gelukkigst zijn, ook al verdienen ze slechts 5.830 euro per jaar.