Hoe je tegenwoordig pas volwassen bent vanaf 30

doorLien Buyckop 30/07/2012

In ons land ben je vanaf 18 jaar officieel volwassen, terwilj in heel wat andere landen 21 als het begin van je onafhankelijke leven wordt gezien. Maar wat blijkt nu? Zelf voelen we ons pas echt volwassenen vanaf 30 jaar. Dat wordt gezien als het echte jaar van verandering.

Hoewel het decennialang zo geweest is, wordt 18 (of 21) jaar dus niet meer gezien als het einde van onze jeugd en de overgang naar volwassenheid. Die leeftijd is voor velen veeleer het startpunt van een groot feest, dat zo'n 9 jaar blijft duren. Dat blijkt althans uit een Australisch onderzoek.

Verantwoordelijkheid
Slechts 38 procent van de ondervraagden had het gevoel dat hij of zij op 21-jarige leeftijd de volwassenheid had bereikt. Daarentegen stelde 13 procent overtuigend dat ze helemaal geen volwassenen waren. De overige 49 procent kon niet beslissen.

"Sommige van de jonge mensen waren enthousiast over de volwassenheid, hun onafhankelijkheid en rijpheid, terwijl anderen bekenden dat ze er nog niet klaar voor waren", zegt Janet Taylor, die het onderzoek uitvoerde.

"Voor sommigen zijn zelf geld verdienen en het maken van eigen beslissingen al voldoende om zich als een volwassene te voelen. Anderen vonden het net leuker als ze geen volwassen verantwoordelijkheden hadden. Het is dan ook geen verrassing dat 72 procent van de ondervraagden nog steeds thuis woonde."

18 vs 30
"Ik denk dat de leeftijdsindicator niet meer het belang heeft van vroeger", zegt Taylor. Dat wil echter niet zeggen dat 18 niet meer belangrijk is voor jonge mensen. Het is bijvoorbeeld de leeftijd waarop je met de auto mag rijden.

"Maar 30 is tegenwoordig de echte mijlpaal van volwassenheid", meent psycholoog Hugh Mackay. "18 en 21 zijn een goed excuus voor een feestje. Maar wie de 30 nadert, ziet dat als de drempel naar volwassenheid. 30 is het nieuwe 21." Ga jij daarmee akkoord?