Hoe kaler de man, hoe groter het risico op prostaatkanker

doorEllen Provoostop 30/05/2012

Kale mannen hebben meer kans op een tumor aan de prostaat, zo blijkt uit recent onderzoek.

214 mannen tussen 59 en 70 jaar namen deel aan het onderzoek. Ze waren al doorverwezen naar een specialist voor een biopsie omdat ze een verhoogd niveau hadden van een antigen dat in verbrand wordt gebracht met de prostaat, dit is een teken dat kan wijzen op een verhoogd risico op kanker. Hun haargroei werd op een schaal van één tot vier beoordeeld, dit ging van met licht haarverlies aan de kruin tot ernstig haarverlies bovenaan en aan de zijkanten. De mannen die hun haar verloren toen ze twintig of dertig waren hadden een grotere prostaat en verminderde urinaire stroom in vergelijking van wie zijn lokken nog niet verloren had. 

Controle
Professor Neil Fleshner aan de universiteit van Toronto betekent dit resultaat dat haarverlies een alarmbel kan zijn voor mannen. "Hoe kaler je bent, hoe groter je risico op deze levensbedreigende ziekte. Dus wie weinig haar heeft, moet zich eerder laten controleren door de dokter."

Schade
De resultaten van dit onderzoek bevestigen een studie uit 2010 waaruit blijkt dat kale mannen meer risico lopen op een vergrote prostaat. Dit is een gevolg is van het verouderingsproces, maar het kan gevaarlijk worden wanneer deze tegen de urinebuis gaat duwen. Het gevolg is dat je dan moeilijk kunt urineren, ook wanneer de blaas vol is. Dit kan nierschade veroorzaken als plassen onmogelijk wordt, soms kan het ook leiden tot blaasstenen, depressie en vermoeidheid overdag door een slaaptekort.

Wetenschappers geloven dat een hoog niveau van testosteron dit fenomeen kan verklaren omdat dit hormoon de groei van eeb abnormaal hoog aantal prostaatcellen stimuleert. Deze stof heeft echter een omgekeerd effect op de haarfollikel en vertraagt zo de haarproductie.