Hoe kippensoep echt een verkoudheid kan bestrijden

doorEllen Provoostop 29/12/2015

Het is een oudewijvenmiddeltje in heel wat landen: kippensoep om bij een loopneus ergere ziektesymptomen te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit daadwerkelijk je beter kan doen voelen, daarom zochten wij de beste recepten uit.

Dankzij een studie uitgevoerd aan The American College of Chest Physcians hebben onderzoekers in 2000 ontdekt dat kippensoep helpt om een ontsteking aan de bovenste ademhalingswegen te bestrijden. Dat is tevens ook de oorzaak van die irritante symptomen van een verkoudheid, zoals een verstopte neus. Veel dokters geloven dat een verkoudheid veroorzaakt wordt door een virale infectie. Het lichaam reageert hierop door witte bloedcellen naar de infectie te sturen. Maar ze zijn niet erg efficiënt in het bestrijden van het virus. De witte bloedcellen veroorzaken net de symptomen die je een belabberd maken.

Professor Stephen Rennard ontdekte dat minder witte bloedcellen probeerden te vechten tegen de infectie wanneer de zieke kippensoep had gegeten. Daarnaast zorgen vloeistoffen er ook voor dat de verstopping van de neus afneemt door het lichaam te hydrateren.

Ook heeft onderzoek aangetoond dat wat liefde en aandacht helpen om je beter te voelen. "Er is biologisch bewijs dat de aandacht van een moeder kwaaltjes bij een verkoudheid kan beperken", geeft Rennard nog mee.

Onderzoekers hebben eerst het recept van de Lithouwse grootmoeder van Rennard getest. De ingrediënten waren kip, uien, zoete aardappels, pastinaak, wortelen, selder, peterselie, zout en peper. Vervolgens namen ze ook soep uit blik onder de loep en al deze varianten bleken dezelfde heilzame effecten te hebben.

Voel je een verkoudheid opkomen of wil je een zieke geliefde verrassen met een heerlijk medicijn? Hieronder vind je de kippensoeprecepten van Jeroen Meus.