Hoe meer een vrouw sport, hoe lager haar risico op borstkanker

doorEllen Provoostop 04/10/2013

Bewegen helpt het risico op borstkanker na de menopauze verlagen. Zelfs wandelen heeft al een positief effect, zo blijkt uit onderzoek van de American Cancer Society.

De onderzoekers volgden 17 jaar lang meer dan 73.000 vrouwen van 50 tot 74 jaar. Tussen 1997 en 2009 vulden ze elke 2 jaar dezelfde vragenlijst in. Van de deelnemers kregen er 4.760 de diagnose borstkanker.

Levensstijl van de deelnemers
Ongeveer één op de tien vrouwen bewoog helemaal niet. De actieve dames hielden zich voornamelijk bezig met matig intensieve vormen van beweging zoals wandelen, fietsen, aerobics en dansen. Zwemmen, hardlopen en tennis waren minder populair bij hen. De deelneemsters die regelmatig bewogen, waren over het algemeen slanker, dronken vaker alcohol, maar rookten minder vaak. Ook gebruikten ze vaker hormoonbehandelingen voor vrouwen na de menopauze en hadden ze vaker in het afgelopen jaar een mammografie laten maken.

47 procent van de deelnemers gaven enkel wandelen op als lichaamsbeweging. Wie dat minstens 7 uur in de week deed, had 14 procent minder risico op borstkanker dan wie wekelijks 3 uur of minder wandelden. De actiefste vrouwen liepen 25 procent minder risico op borstkanker dan de minst actieve deelnemers.

Hoe meer, hoe beter
"Onze resultaten ondersteunen duidelijk een verband tussen bewegen en borstkanker na de menopauze, waarbij intensief bewegen een sterker effect heeft. Als je geen andere fysieke activiteiten doet, verlaagt elke dag een uur wandelen het risico op borstkanker. Meer inspanning en langer bewegen, verlaagt het risico nog meer", zegt onderzoeker Alpa Patel.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention.