Hoe ouder je bent, hoe beter je slaapt

doorLien Buyckop 01/03/2012

Heel wat mensen klagen op oudere leeftijd over slaapproblemen. Algemeen wordt dan ook aangenomen dat ouder worden hand in hand gaat met een minder goede slaapkwaliteit. Maar volgens een nieuw onderzoek is exact het tegenovergestelde waar.

De resultaten komen uit een telefonische enquête bij 150.000 Amerikanen, die uitgevoerd werd door de University of Pennsylvania.

Zij stelden vast dat de slaapkwaliteit erop vooruit gaat naarmate je ouder wordt. "Dit gaat in tegen het populaire geloof en zet ons aan om opnieuw na te denken over slaapkwaliteit bij oudere mensen", zegt onderzoeksleider Michael Grandner.

Gezondheid
Bij de enquête werden de respondenten gevraagd naar de mate waarin hun slaap verstoord wordt en naar hoe moe ze overdag zijn. Daarnaast hielden de onderzoekers ook rekening met het ras, inkomen, opleiding, mogelijke depressies en algemene gezondheid van de mensen.

Al snel bleek dat vooral gezondheidsproblemen en depressies geassocieerd worden met slaapproblemen. Opvallend was ook dat meer vrouwen slaapstoornissen en vermoeidheid rapporteerden dan mannen.

Leeftijd
Een hoge leeftijd bleek echter geen invloed te hebben op de slaapkwaliteit. Integendeel zelfs, want zo geldt: hoe ouder we worden, hoe beter we slapen. Zo hebben tachtigers het minst moeite om in slaap te vallen. Er bleek wel een uitzondering te zijn bij veertigers, die wel meer slaapproblemen hebben dan jongeren. 

 "Eens je factoren zoals ziektes en depressies uitsluit, zouden oudere mensen dus een betere slaapkwaliteit moeten rapporteren. Als dat niet het geval is, dan moeten ze hulp zoeken bij hun dokter. Ze mogen het niet zomaar negeren en toeschrijven aan hun hoge leeftijd", besluit Grandner.