Hoe slecht poetsen kans op vroegtijdige sterfte verhoogt

doorEllen Provoostop 12/06/2012

Wie zijn tanden niet grondig genoeg poetst, loopt meer risico om vroegtijdig te sterven aan kanker. Dat hebben wetenschappers ontdekt. De studie volgde 1.390 volwassenen gedurende 24 jaar waarvan hun mondhygiëne nauwkeurig in de gaten werd gehouden. De onderzoekers bestudeerden onder meer hun tandplak, tandvleesziekten en verlies van tanden. Iedereen kampte met tandplak.

58 van de deelnemers stierven, een derde van hen waren vrouwen, 35 van de sterfgevallen waren een gevolg van kanker. De mensen met een hoger niveau van tandplak liepen 80 procent meer risico op eeb vroegtijdige dood. De gemiddelde sterfteleeftijd was 61 jaar bij de vrouwelijke proefkonijnen, normaal is dat 13 jaar later. Bij de heren was dit 60 jaar, een gemiddelde man leeft 8,5 jaar later. De voornaamste doodsoorzaak bij vrouwen was borstkanker, bij mannen waren dit verschillende vormen van tumoren.

Oorzaak?
Infecties en ontstekingen spelen een rol in een op de vijf kankers, dit is een belangrijke oorzaak van tandvleesziekten die veroorzaakt worden door tandplak. Zelfs wanneer de wetenschappers rekening hielden met gekende risicofactoren als leeftijd, roken, een lager diploma en de frequentie van bezoekjes aan de tandarts bleef het verband tussen sterfte en tandplak sterk merkbaar.

Klein
Professor Paul Pharoah aan de universiteit van Cambrigde: "Een hoger niveau van tandplak verhoogt de kans op sterfte door alle mogelijke oorzaken. Maar het algemene risico op sterfte door tandplak was wel klein. Voor de 2,5 procent van de bevolking die meer tandplak dan gemiddeld hadden, was het sterftecijfer jaarlijks ongeveer drie per duizend. Sechts een klein procent van de bevolking met het hoogste niveau van tandplak loopt dus een licht verhoogd risico op sterfte."

Tandplak werd eerder al in verband gebracht met verschillende chronische gezondheidsproblemen, doordat de ontsteking in de bloedstroom terecht komt. Volgens de wetenschappers veroorzaakt tandplak niet noodzakelijk vroegtijdige sterfte, slechte mondhygiëne kan een indicator zijn van andere ongezonde gewoonten die met kanker in verband worden gebracht.