Hoe stress je gezonder kan maken

doorEllen Provoostop 11/09/2012

Korte opstoten van stress kunnen net goed zijn voor je gezondheid, dit bevecht infecties, heelt wonden en versnelt zelfs het genezingsproces na een operatie. Sommige experts menen zelfs dat injecties van stresshormonen gebruikt kunnen worden om mensen na een ziekte te laten herstellen.

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Stanford zeggen dat injecties met stresshormonen voordelig kunnen zijn voor patiënten die net een operatie hebben ondergaan of een vaccin hebben gekregen om hun immuunsysteem een boost te geven. Een studie uit 2009 toonde aan dat stress patiënten hielp te genezen na een operatie. Voor de ingreep namen onderzoekers bloedstalen om het aantal immuuncellen te tellen die in het systeem van de patiënt circuleerden. Enkele minuten voor ze verdoofd werden, deden ze hetzelfde.

Sneller herstel
Deze personen werden gedurende een jaar gevolgd om het herstellingsproces in kaart te brengen. Wie het meeste stress had, en daardoor door dus de beste reactie van het immuunsysteem, herstelden sneller, hadden minder pijn, een betere kniefunctie en waren mobieler dan degenen met een zwakkere stressreactie.

Drie stoffen
Nu slaagden de onderzoekers erin te ontdekken hoe stress exact het immuunsysteem een boost geeft. Ze deden verschillende bloedtests bij ratten, waardoor de dieren stress kregen. Daarbij keken de vorsers naar het niveau van drie hormonen die in het brein vrijgemaakt worden wanneer de hersenen het gevoel krijgen dat het lichaam bedreigd wordt. Daaruit blijkt dat wanneer de ratten stress hebben, het brein meteen meer van deze drie stresshormonen aanmaakte. Dit gebeurde in een bepaalde volgorde.  Elke stof had een specifieke rol in het activeren van het immuunsysteem in verschillende delen van het lichaam. Norepinefrine bijvoorbeeld mobiliseert cellen in de bloedstroom. Epinefrine stuurt deze naar de huid om deze te beschermen in geval van een kwetsuur.

Hoe korter, hoe beter
 Deze reactie duurt ongeveer twee uur. Het is wel zo dat een persoon enkel voordeel haalt uit een korte periode van stress, chronische stress onderdrukt het immuunsysteem door het niveau van witte bloedcellen te verlagen, deze vormen een cruciaal onderdeel van het verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen infecties.

Andere studies toonden aan dat constante stress in verband staat met de productie van chemische stoffen die het risico op een hartziekte verhogen. Zorgen over werkloosheid, relatieproblemen of geld schaden het lichaam doordat de stresshormonen in het bloed kunstmatig hoog blijven. Professor Dhabhar verklaart: "Je wil niet dat je immuunsysteem altijd in opperste staat van paraatheid is. Om gezond te blijven mag een periode van stress best maar enkele minuten of uren duren."