Hoe taalgebruik je nieuwjaarsdieet doet floppen

doorLynn Formesynop 02/01/2013

Vrouwen die zichzelf bij de start van hun dieet als vet, dik en papperig omschrijven, zijn volgens een nieuwe studie gedoemd om te falen. Een positieve attitude zou dan ook de sleutel zijn tot het wegwerken van overtollige kilo's. "Geen 'vetpraat' meer!", klinkt de boodschap.

Ruim driekwart van alle vrouwelijke diëters kampt dagelijks met negatieve gedachten over hun lichaam. Toch blijkt acht op tien ervan overtuigd dat een positieve instelling dé sleutel is tot een geslaagd dieet. Twee op drie vrouwen gebruikt het woord 'vet' om een bepaalde zone van hun lichaam te omschrijven en voor zes op tien is deze woordkeuze best deprimerend. Praten over rondingen en niet over vetrollen voelt dan weer opvallend positiever aan. Ook de term 'echte vrouwen' doet blijkbaar wonderen.

Uit het onderzoek van Special K blijft dat slechts één op drie vrouwen effectief positief aan een dieet begint, terwijl de rest vrijwel dagelijks negatieve gedachten over het eigen lichaam deelt. Zeker onder vriendinnen blijken dames de neiging te hebben zichzelf af te kraken. Toch is er hoop, want eens er enkele kilo's verdwenen zijn, wordt ook het taalgebruik steeds minder negatief.

"De boodschap is duidelijk: de sleutel tot een geslaagd dieet is een positieve attitude. Geen 'vetpraat' meer! Positieve woordenschat gebruiken kan écht het verschil maken omdat het een nieuwe kijk op het lichaam uitlokt", stelt Sophie Colling van myspecialk.co.uk.