Hoe weiger je seks zonder dat je relatie er onder lijdt?

doorRedactieop 05/01/2012

In tegenstelling tot het cliché houden de meeste vrouwen wel degelijk van seks. Ze willen het alleen niet altijd wanneer hun man dat wil (of omgekeerd). 'Zin' kan opgewekt worden, maar als je echt niet wil, dan moet je seks kunnen weigeren. Sterker nog: volgens sommige psychologen zou het seks in het algemeen leuker kunnen maken, door het af en toe te weigeren. Maar hoe doe je dat zonder dat je relatie er onder lijdt?

Volgens de overlevering zijn het de vrouwen die het excuus 'Vanavond niet, schat' bovenhalen, maar ook mannen weigeren wel eens seks. Stress, zorgen, vermoeidheid, geen zin... wie komt het nooit tegen?

Er zijn drie opties in deze situatie: toch toegeven, en onderweg merken dat je zin krijgt. Toegeven en voluit seks hebben tegen je zin. Of seks weigeren, al dan niet met een excuus. Want er zijn wel degelijk goede redenen om geen seks te hebben omdat je het niet wil.

1)    Omdat je het niet wil
Seks hebben tegen je zin is redelijk fout, ook al doe je het om je partner tevreden te houden of ben je op geen enkele manier gedwongen. Als je niet wil, dan wil je niet en dat moet je ook kunnen zeggen. Dat moet je misschien zelfs zeggen. Met die nuance dat als je al maanden of jaren niet meer wil, je moet onderzoeken of er niet meer aan de hand is. Wil je nog wel samen zijn met je partner, wil je geen seks of geen seks met hem, of is 'geen seks' een gewoonte geworden?

2)    Omdat je meer kan slapen
Eerlijk is eerlijk: de meeste sekspartijtjes gebeuren 's avonds, onder de warme dekens en als de kinderen slapen. Maar even eerlijk: het is weer wat slaap minder. Een goede reden om seks te weigeren. Op een weekdag dan toch... of niet, want misschien slaap je wel net beter.

3)    Omdat het je seksleven kan verbeteren
'Occasioneel' seks weigeren kan je seksleven verbeteren. Waarom? Omdat je seks plezant en liefdevol houdt, als je het doet op de juiste momenten. Te vaak seks omdat je toegeeft, omdat hij misschien anders op een ander gaat, omdat je denkt dat het hoort, maakt dat seks iets negatiefs wordt. Door het te weigeren als het echt niet kan voor jou, maak je de sekuele ervaringen minder negatief.

Sexperte Debby Herbenick is een vurig voorstander van de 'seksweigering', maar enkel onder de juiste voorwaarden. Zo doe je het zonder dat je relatie er (al te veel) onder lijdt.

1)    Wees eerlijk met jezelf over waarom je geen seks wil (stress, vermoeidheid, boosheid, ziekte, verschillende seksritmes?

2)    Communiceer die werkelijke reden naar je partner op een constructieve manier (geen gesnauw, wel een kalme uitleg)

3)    Breng iets aan dat de relatie zal versterken (een avondje zonder de kinderen, een andere manier van seks)

"Nee, maar..."
"Er is geen manier om het te verzachten: een 'nee' blijft een 'nee'. Al is een 'nee, maar' wel beter te slikken dan een bot 'nee, vanavond niet'.  Dat voelt altijd aan als een afwijzing, en dat is toch net wat je probeert te vermijden. Het alternatief moet ervoor zorgen dat de partners dicht bij elkaar blijven en de relatie blijft functioneren", legt Herbenick uit.

Vrees & angst
Seks weigeren is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Je loopt de kans je partner te kwetsen, hem ongeliefd te doen voelen of hem af te stoten. Daarom dat de drie bovenstaande voorwaarden moeten gerespecteerd worden: wees eerlijk met jezelf en met hem over de reden van de weigering, en breng een alternatief aan.

Voorwaarde nummer vier
Al lijkt er nog een vierde voorwaarde noodzakelijk: niet te vaak seks weigeren. Seks hebben lijkt een beetje op chips eten: als je begonnen bent, heb je zin in meer. Geen seks hebben werkt vaak omgekeerd: hoe langer het geleden is, hoe moeilijker om er aan te beginnen. Geen of weinig seks hebben wordt een gewoonte. Sta jezelf niet toe om te vaak seks te weigeren. Kan je het niet opbrengen, wees dan eerlijk met jezelf en je partner over de reden.

Ook als dat betekent dat je iets onder ogen moet zien dat je nog niet wil toegeven, zoals 'ik vind je niet meer aantrekkelijk' of 'ik wil niet meer met jou vrijen'. Het alternatief is niet beter: seks afwijzen, de relatie laten verwateren, iemand in de armen van een ander duwen en uiteindelijk bitter uit elkaar gaan... Eerlijkheid kan pijn doen, maar het alternatief kan de schade en de pijn nog veel groter maken.

Stop de vergelijking
Last but not least: de seksdrive van elke persoon en elk koppel is anders. Hebben jullie een routine of een ritme waar jullie tevreden mee zijn, hou het dan zo. Vergelijk niet met je beste vriendin of de 'gemiddelde' cijfers: zeker die laatste geven een vertekend beeld. De juiste hoeveelheid seks is de hoeveelheid waar jullie gelukkig mee zijn, niet meer en niet minder. (edp)