Hooikoorts treft niet alleen neus, maar ook seksleven

doorEllen Provoostop 06/07/2012

Het pollenseizoen maakt dat 62 procent van de Britten geen zin heeft om iemand met waterige ogen, niesbuien en een lopende neus te kussen of hiermee seks te hebben.

22 procent van de personen die niets met hooikoortspatiënten te maken wil hebben, vindt het zelfs onaangenaam om in hun buurt te zijn, evenveel mensen willen zelfs niet bij hen slapen. 40 procent weigert een sniffende partner te kussen. Een op de vijf patiënten heeft zelfs minder seks tijdens het pollenseizoen. Bij mannen heeft deze allergie meer invloed op het seksleven dan bij vrouwen.

Schaamtegevoel
Hooikoorts kan heel wat problemen veroorzaken, het kan zelfs je humeur treffen. De helft van de patiënten voelt zich minder aantrekkelijk wanneer de symptomen, die tot drie weken kunnen duren, opduiken. 34 procent schaamt zich over wat mensen zullen denken wanneer ze met een aanval kampen. Bij 87 procent treft dit zelfs hun productiviteit op het werk, 35 procent krijgt vaak het gevoel krijgen dat anderen vinden dat ze hun symptomen overdrijven.

Onder controle houden
Professor en experte hooikoorts Jean Emberlin: "Hoewel het slechte weer van de laatste weken ervoor zorgde dat er minder pollen in de lucht zijn, creëerde het de ideale omstandigheden voor gras om te groeien. Nu het warmer begint te worden en het aantal pollen stijgt, krijgen patiënten meer last van hun symptomen dan normaal. Het is erg dat hooikoorts mensen op zoveel manieren treft. Mijn raad is om op te proberen de symptomen onder controle te houden, zodat dit je leven zo weinig mogelijk treft. Vermijd naar buiten te gaan wanneer het aantal het hoogst is en neem ook altijd zakdoekjes, een fles water en medicatie mee, zodat je de symptomen meteen de kiem kunt insmoren."