Huiselijk geweld heeft zelfde effect op kinderbrein als oorlog

doorRedactieop 06/12/2011

De hersenen van kinderen die slachtoffer zijn van familiegeweld worden op dezelfde manier getroffen als oorlog soldaten treft, dat blijkt uit een recente studie.

In beide gevallen wordt het brein zich meer bewust van een potentiële dreiging. De veranderingen vergroten ook de vatbaarheid voor mentale gezondheidsproblemen. Hierdoor lopen ze meer kans op stress en depressie in het latere leven. Ze bestudeerden met een scan de hersenen van 20 kinderen van gemiddeld 12 jaar die blootgesteld werden aan geweld in huis. Ze kregen gezichten van mannen en vrouwen te zien met een trieste, kalme of boze uitdrukking. De patronen van hun hersenactiviteit werd vergeleken met 23 kinderen met een normale jeugd.

Soldaten
De eerste groep kinderen reageerde op een andere manier op boze gezichten. Ook soldaten die aan geweld in de oorlog werden, hadden dezelfde reactie: ze worden zich erg gewaar van gevaren uit de omgeving.

Gezondheidsproblemen

Professor Eamon McCrory: "Op korte termijn helpt dit instinct kinderen hen ver weg van dreigingen te blijven. Het legt ook een onderliggende neurobiologische risicofactor bloot die hun kwetsbaarheid voor latere gezondheidsproblemen verhoogt. Toch is het belangrijk te weten dat niet elk kind dat slachtoffer wordt van huishoudelijk geweld het slecht doet, velen leiden later een succesvol leven." (ep)