Huwelijk bestrijdt kanker beter dan chemo

doorEllen Provoostop 24/09/2013

Voor sommige kankerpatiënten doet de steun van een partner meer om deze mogelijk fatale ziekte te overwinnen dan chemotherapie, ontdekten Amerikaanse vorsers na een grootschalige studie.

Nieuw onderzoek bij 750.000 patiënten aan de universiteit van Harvard toonde aan dat bij de 10 vaakst voorkomende types van kanker getrouwde mensen 20 procent minder kans hebben om te sterven aan deze ziekte. De vorsers ontdekten dat getrouwde mensen vroeger de diagnose kregen, voordat de tumoren zich konden verspreiden en dat ze vaker levensreddende operaties ondergingen.

Bij sommige types, zoals borst- en darmkanker waren de voordelen van getrouwd zijn groter dan het voordeel van chemotherapie. Het effect was ook groter bij mannen dan bij vrouwen. Bij ongetrouwde kankerpatiënten, waaronder ook weduwenaars, ontdekten artsen 17 procent vaker kanker in de metastase, wat betekent dat je uitzaaiingen hebt. Ook liepen ze 53 procent minder kans om de juiste therapie te ontvangen.

Ook familie en vrienden
Professor aan de oncologische afdeling van de universiteit van Harvard Ayal Aizer: "Onze data suggereren dat het huwelijk een grote impact kan hebben op de gezondheid van de kankerpatiënten, dit was het geval bij elk type kanker dat we bestudeerd hebben. We vermoeden dat sociale steun van de partners een van de redenen. Een geliefde vergezelt vaak patiënten bij een ziekenhuisbezoek, ze zorgen ervoor dat ze de aanbevelingen van de artsen begrijpen en dat ze de behandeling helemaal afwerken."

Professor Paul Nguyen zegt dat deze resultaten singles niet moeten ontmoedigen, het benadrukt wel het belang van een sociaal netwerk waar je kan op terugvallen voor steun, maar familie en vrienden kunnen je even goed helpen. "Je moet deze studie niet zien als een campagne voor het huwelijk. Ik wil wel benadrukken dat als je iemand kent die met deze slopende ziekte kampt, je hen moet helpen alle afspraken met de dokter te halen en hen te steunen tijdens de behandelingen. Dit kan echt een verschil maken op de overlevingskansen van de zieke."