Iets vergeten? Slaap er een nachtje over

doorValérie Wautersop 27/07/2015

Uit een nieuwe studie van de universiteit van Exeter blijkt dat een nachtje slapen je vaak helpt om vergeten informatie opnieuw te herinneren.

Voor het onderzoek werd een testgroep gevraagd om een reeks verzonnen woorden te memoriseren. Vervolgens werden de deelnemers in twee groepjes verdeeld. De eerste groep werd gevraagd zoveel mogelijk woorden te herhalen, vervolgens enkele uren te gaan slapen en werd dan opnieuw gevraagd naar hun kennis van de woorden in kwestie. Een tweede groep werd aan dezelfde test onderworpen, al werd hen gevraagd niet te gaan slapen maar gewoon wakker te blijven.

Wat bleek? De testgroep die tussendoor enkele uurtjes de ogen sloot herinnerde zich beduidend meer woorden dan de groep die dat niet deed. Meer zelfs: in een groot aantal gevallen scoorden de deelnemers van de eerste testgroep zelfs beter op de tweede test dan op de eerste.

Dit wil zeggen dat slaap je niet alleen beschermt tegen geheugenverlies, maar in vele gevallen herinneringen ook toegankelijker maakt. "Slaap verdubbelt onze kansen om ons vergeten materiaal weer te herinneren", klinkt het bij wetenschapper Nicolas Dumay van de universiteit van Exeter. "Dit kan erop wijzen dat sommige herinneringen scherper worden tijdens de nacht. Dit bevestigt eerder onderzoek dat we terwijl we slapen eigenlijk de informatie die we eerder die dag opnamen verwerken.