IJs even verslavend als cocaïne

doorSteffi Ophalvensop 05/03/2012

Onderzoek heeft aangetoond dat het verlangen naar ijs zo sterk kan zijn dat de snoeplust vergelijkbaar is met de begeerte van drugsverslaafden.

De studie toont aan dat de hersenen naar meer ijs hunkeren, op dezelfde manier als iemand die regelmatig cocaïne snuift. De resultaten van de studie ondersteunen andere studies die eerder al aantoonden dat mensen 'verslaafd' kunnen raken aan junk food.

De onderzoekers stelden vast dat mensen die regelmatig ijs eten, elke keer naar meer ijs verlangen om de 'high' die ze de eerste keer ervaarden opnieuw te bereiken. Dat is vergelijkbaar met het effect van cocaïne en andere harddrugs, zo blijkt. Volgens dokter Kyle Burger van het onderzoeksinstituut van Oregon verandert het eten van voedsel met een hoog vet- en suikergehalte de manier waarop onze hersenen reageren, waardoor de mentale 'beloning' steeds kleiner is. De dokter vertelde de Britse krant The Telegraph: "Dit patroon wordt vaak vastgesteld bij drugsverslaafden: hoe meer ze gebruiken, hoe minder voldoening ze krijgen."

De tieners die meewerkten aan het onderzoek ondergingen ook een hersenscan terwijl hen foto's van chocolademilkshakes getoond werden alvorens ze er een te drinken kregen. Volgens het onderzoek wilden alle deelnemers een ijsje en diegenen die er het meest naar verlangden, genoten er het minst van. Ze moesten meer ijs eten om hetzelfde genot te bereiken.