"Ik ben zwanger, maar het is mijn hond die raar doet"

doorElke De Pourcqop 13/07/2012

Het was al gekend dat mannen (ook) zwangerschapskwaaltjes kunnen vertonen: 1 op vijf leeft zelfs zover mee dat ook zij misselijk en moe zijn en rare goestingskes hebben. Maar bij de zwangere Rachel Rounds (41 j, 29 weken zwanger) gebeurde er iets anders: "Zodra mijn buik begon te groeien, veranderde het gedrag van onze wijfjeslabrador Maxi helemaal."

Maxi is 7 jaar en heeft zelf nog nooit puppies gehad. "Het begon allemaal enkele weken terug toen ik op dokters voorschrift aan het rusten was in de zetel, en ik in slaap viel. Toen ik wakker werd probeerde ze op mij te zitten. Dat mag misschien normaal klinken, maar Maxi mag helemaal niet in de zetel én ze weegt 25 kilogram. In de maanden voordien had ze ook nog nooit zulk gedrag vertoond."

Normale reactie? Hond wegduwen. Dat deed ook Rachel, met alweer een onverwacht effect: "Ze begon te janken en te blaffen en ze 'kneedde' mijn buik met haar poten. Op een ander moment onbtlootte ik mijn buik, en weer begon ze te janken, likte ze mijn buik, liep enkele rondjes en plaatste ten slotte weer haar poot op mijn buik."

Toeval? Nee hoor
Het was geen toevallig gedrag: sindsdien is de hond niet weg te slaan van zijn zwangere baasje: ze volgt haar overal, tot in het toilet toe. Ze reageert beschermend en is veranderd van een hond die nooit een geluid maakte, naar iemand die blaft en gromt naar iedereen die aan de deur durft te komen.

"Ze is altijd al een knuffelhond geweest en ik ben duidelijk haar favoriet, maar ze heeft nog nooit zo geplakt of zo gereageerd. Als we wandelen keek ze zelfs niet naar andere honden, ze speelde ook niet met ons, ze liep gewoon kwispelend rond in haar eigen wereldje. Nog nooit had ze één agressieve reactie, naar mensen of andere honden. Tot nu dus."

Niet de enige
Rachel is niet de enige. Een kleine internetzoektocht leert dat honden (en soms ook katten) van allerlei rassen en karakters geobsedeerd worden door de buik en hun baasje extreem gaan beschermen. Zo extreem dat in sommige gevallen de partner niet meer in de buurt van de vrouw in verwachting kan komen. Het omgekeerde bestaat ook, maar is minder gedocumenteerd: huisdieren die expres wegblijven van de zwangere vrouw, haar negeren of zelfs weglopen.

Wetenschappelijk bewijs is er niet, maar het overweldigend aantal forumposts vraagt toch om een mogelijke verklaring. Of honden weten dat je zwanger bent is nog maar de vraag, maar zeker lijkt wel dat ze oppikken dat er 'iets' is.

1)    Geurzin
Honden hebben een scherpe geurzin, wat (deels?) een verklaring kan zijn voor het feit dat ze bijvoorbeeld onweer voelen aankomen of getraind kunnen worden om drugs, lijken, kanker of zelfs hypoglycemie op te sporen.

Volgens deze vaardigheid kunnen honden dus misschien het zwangerschapshormoon HCG waarnemen, sommigen gaan zover om te beweren dat dit zelfs kan nog voor de vrouw zelf weet dat ze zwanger is. De meeste gedragswijzigingen lijken zich echter een paar maanden in de zwangerschap voor te doen.

2)    Gedragsverandering
Honden zijn ook heel gevoelig aan gedragsverandering. Zonder dat je je ervan bewust bent, verandert er heel wat in je gedrag en bewegingen. Je zit of slaapt meer, je krijgt meer aandacht, je wandelt anders, je beweegt anders. Uit voorzichtigheid of omdat de buik in de weg zit. Ook dit visuele signaal vertelt je hond dat er 'iets' aan de hand is. En omdat honden goede imitators zijn, zullen ze even opgewonden zijn als jij en je partner dat erg uitdragen.

Of ook het omgekeerde geldt, een depressieve hond bij vrouwen met depressieve neigingen tijdens de zwangerschap is niet gedocumenteerd.

3)    Temperatuur & hartslag
De extra warmte die uitstraalt van de babybuik of zelfs de hartslag van je baby kunnen ook waargenomen worden door de hond.
"Het zou pas choquerend zijn moest je hond niét doorhebben dat er iets aan de hand was", argumenteert hondengedragsdeskundige Dr London.

Lief hondje, braaf hondje
Hoe zorg je ervoor dat de hond die zo lief was voor jou tijdens de zwangerschap, ook lief blijft voor jouw bundeltje huilerige liefde?

"Geef hem veel positieve aandacht en beloningen als hij zich goed gedraagt rond de baby, zo weten ze dat de baby iets 'goed' is. Forceer niets, laat je hond kiezen wanneer hij de baby komt verkennen. Laat je kind en huisdier echter nooit samen alleen: hoe vriendelijk je hond ook is, ze kunnen je op heel negatieve manieren verrassen", vat dierengedragsdeskundige Pippa Hutchison samen.

Wij zijn nieuwsgierig: heb jij dit ook meegemaakt tijdens jouw zwangerschap, of heb je het gezien bij de zwangerschap van een vriendin of familielid? We willen graag jouw verhaal horen via de reacties.