"Ik bespioneer mijn kind constant met webcam in crèche"

doorEllen Provoostop 04/07/2012

In Groot-Brittannië kunnen ouders tegenwoordig hun kinderen de hele dag in de gaten houden met bewakingscamera's. Op hun laptop, tabletcomputer of smartphone kunnen ze dan het doen en laten van hun baby's volgen. Deze trend lijkt aan te tonen dat steeds meer moeders de verzorgers in het kinderdagverblijf niet vertrouwen.

De 39-jarige boekhouder Julie uit het Britse Essex heeft twee zonen, haar tweejarige peuter Luke gaat naar een kinderdagverblijf. "Mijn kind is erg gevoelig en hij kon maar niet aarden in zijn eerste kinderdagverblijf, hij weende voortdurend als ik hem ging afzetten. Een dag per week moest hij er van 7.30 tot 17.30 uur blijven omdat ik dan een langere werkdag had. Dus besloot ik op zoek te gaan naar een ander verblijf en toen ik ontdekte dat 'Little Legs' een webcam had, besloot ik Luke hier in te schrijven. Ik trek hem altijd felgekleurde kledij aan, zodat ik hem makkelijk kan zien. Vaak volg ik het op mijn smartphone. Vanaf het moment dat ik op de trein zit, log ik in. Zo kan ik hem zien spelen en lopen met zijn vriendjes. Tijdens mijn werkdag zet ik het eens op en af, maar ik kijk nooit langer dan vijf minuten."

Geruststelling
Julie gaat verder: "Vrienden vragen me of ik niet geobsedeerd ben, maar ik heb slechts enkele minuten nodig om mezelf gerust te stellen en dan terug aan het werk te gaan. Ik kijk vaak om te zijn of hij nog hetzelfde draagt, om zeker te zijn dat hij niet in zijn broek geplast heeft. Hij weent nog steeds als ik hem er afzet, het is geweldig om te kijken of hij gekalmeerd is. Het feit dat de verzorgers zich ervan bewust zijn dat ze constant gefilmd worden, stelt me op mijn gemak."

Telefonische controle
"Je hoort echt de ergste horrorverhalen over kinderdagverblijven. Vroeger moest je vertrouwen op verhalen van andere mama's en het personeel, maar nu kun je het zelf zien. Als ik iets waarneem dat me niet pluis lijkt, dan bel ik meteen het kinderdagverblijf op voor meer informatie. Het leven als werkende moeder kan moeilijk zijn, vaak voel je je schuldig, maar je moet ook geld verdienen. Dankzij de webcam ben ik gerustgesteld dat Luke gelukkig is en dat hij goed behandeld wordt. Ook ben ik zeker dat hij zijn lunch opeet", besluit de ongeruste mama.