Ik ga op reis en ik neem mee... de reisapotheek

doorRedactieop 03/09/2010

Aan je reisapotheek kan je maar beter evenveel aandacht besteden als aan de rest van je bagage, want in het buitenland kan het een helse opdracht zijn om apothekers duidelijk te maken wat je precies zoekt. Goed Gevoel zet daarom op een rijtje wat je precies nodig hebt wanneer je naar Blankenberge, Benidorm, Bangladesh of de bergen trekt.

Een uitgekiende reisapotheek in je bagage stoppen is belangrijk om meerdere redenen. Zo hoef je op je vakantiebestemming bijvoorbeeld niet op zoek te gaan naar apotheken, die in sommige landen veel dunner gezaaid zijn dan hier in België.

Bovendien dragen veel medicijnen in het buitenland een andere naam. Het antiallergische middel Xyzal, bijvoorbeeld, wordt bij ons zeer vaak gebruikt, maar in het buitenland bestaat het niet.

Aan de hand van de naam van het medicijn kunnen apothekers wel opzoeken wat het actief bestanddeel van dit middel is en op basis daarvan kunnen ze je een gelijkaardig medicijn aanbieden. Maar dat is een serieuze omweg. Je kan dus maar beter voorbereid op vakantie vertrekken.

Je basiskit
Waar je ook heengaat, een aantal klassiekers móet je gewoon altijd bij je hebben.

- Je gebruikelijke geneesmiddelen
bijvoorbeeld als je aan een chronische ziekte lijdt. Het is ook altijd handig om extra voorschriften mee te nemen. Zo kan je niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

- Een middel tegen maagklachten
Misselijkheid en braken komen vaak voor op vakantie; de lokale keuken of dat ene glaasje te veel kunnen zeer onprettige gevolgen hebben. Daarom is het aangeraden om altijd voorbereid te zijn. Motilium is het middel bij uitstek.

- Een middel tegen diarree
Een zeer goed medicijn tegen Turista of reizigersdiarree is Imodium. Maar het is natuurlijk eveneens heel belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Drink wel water uit flesjes die je met eigen ogen hebt zien openen, of je probleem zou door besmet water nog erger kunnen worden! Ook ongare of rauwe groenten kunnen Turista veroorzaken.

Bij ernstige gevallen van diarree is antibiotica aangeraden. Als je op reis gaat naar risicolanden, vraag je best op voorhand al een
voorschrift bij de huisarts. Kinderen met acute diarree vereisen een ietwat andere aanpak. Omdat zij sneller uitdrogingsverschijnselen vertonen dan volwassenen behandel je hen het best met orale rehydratatiezouten (ORS-zakjes).

- Medicatie tegen pijn en koorts
Wie pijn of koorts krijgt op reis, neemt het best een pijnstiller zoals Dafalgan of Nurofen. Als je in het buitenland op zoek gaat naar pijnstillers, vraag je om Paracetamol, het belangrijkste bestanddeel ervan.

- Medicijnen tegen reisziekte
Om op reis te gaan moet je je verplaatsen, en net daar hebben veel mensen problemen mee. Symptomen als misselijkheid, duizeligheid en braakneigingen kunnen worden vermeden met Touristil. Andere niet-medicamenteuze tips zijn: reis niet met een lege maag, maar ook niet met een volle buik, en blijf altijd in de rijrichting kijken.

- Wondverzorging
Wonden kunnen nu eenmaal altijd voorkomen, vooral als je op reis gaat met kinderen. Om ze te behandelen heb je ontsmettingsmiddel, pleisters, kompressen, veiligheidsspelden en een schaar nodig
.
- Een muggenwerendmiddel
Zorg ervoor dat je een product bij hebt dat 30 procent Deet bevat. Deet is het actief bestanddeel dat muggen op een veilige afstand houdt. Het middel beschermt je bovendien tegen teken, maar je moet het vaker gebruiken om helemaal teekproof te zijn.

- Een antiallergisch middel

Na een muggenbeet is de jeuk vaak niet te harden en kan zo'n antiallergisch middeltje soelaas bieden. Als je een bleke huid hebt die gemakkelijk geïrriteerd raakt door de zon, dan kan een product als Fenigel wonderen doen. Allergieën tegen grassen en pollen kunnen worden opgelost door een middel als Zirtec.

- Zonnebrandcrème
De zon ga je uiteraard te lijf met een zonnecrème. Het is aangeraden om minstens voor factor 20 te kiezen. Je kan muggen en de zon samen aanpakken door een zonnecrème met Deet te gebruiken. Onder andere het merk Mouskito heeft zo'n crème in z'n gamma.

- Anticonceptie
Je zou niet de eerste vrouw zijn die haar pil thuis op de toilettafel laat liggen... Stop sowieso een extra strip in je bagage en bewaar de strip die je aan het gebruiken bent in je handtas. Hou als je de pil neemt altijd rekening met eventuele tijdsverschillen en weet dat je niet meer optimaal bent beschermd als je diarree hebt (gehad).

Zit de kans erin dat je een vakantieromance zal beleven? Vergeet dan voorts condooms niet, die je beschermen tegen eventuele SOA's van je vakantieliefde. Condooms in exotische oorden voldoen immers niet noodzakelijk aan dezelfde strenge normen als de condooms die hier in Europa worden verkocht.

Wie voor een strandvakantie kiest, moet vooral oppassen voor de zon en een zonnesteek. Hoe herken je zo'n zonnesteek? Als je last hebt van uitdroging, je zwak voelt en duizelig bent, heb je er waarschijnlijk mee te maken.

Je kan een zonnesteek gemakkelijk voorkomen door je hoofd goed te bedekken met een hoofddeksel en een zonnebril te dragen. Blijf uit de zon op de warmste uren van de dag en drink veel water.

Is het kwaad geschied, dan blijf je best weg uit de zon. Zoek de koelte op en haal je lichaamstemperatuur naar beneden met een frisse douche of koude kompressen.

- Niet alleen de zon is verraderlijk. Let op het strand ook heel goed op waar je wandelt, want de steek van een verdwaalde kwal is geen lachertje. Zulke kwallenbeten veroorzaken een heel onaangenaam, branderig gevoel, maar zijn doorgaans ongevaarlijk.

Enkel de exotische soorten kunnen voor complicaties zorgen, en om hun beten te behandelen moet je een arts raadplegen. Wat kan je zelf doen? Azijn smeren is een efficiënt middeltje. Een antiallergische gel kan evenzeer de pijn verzachten.

- Ga je trekken in tropische streken? Pas dan goed op voor muggen, want de beestjes zijn niet overal even onschuldig als in België. In sommige tropische en subtropische gebieden kan je malaria krijgen van een muggenbeet. De ziekte kan dodelijk zijn; daarom is het belangrijk om preventief malariapillen in te nemen. Raadpleeg hierover zeker een arts, liefst drie maanden
voor je vertrekt. Ter plekke is het een goed idee om je huid zo goed mogelijk te bedekken, een antimuggenmiddel te gebruiken en te slapen onder een muskietennet dat doordrenkt is met een insecticide.

- Sommige muggen kunnen gele koorts veroorzaken. Vaccinatie tegen gele koorts is dus absoluut noodzakelijk.

- Naast muggen zijn ook teken heel vervelende beestjes. Ze kunnen allergische reacties opwekken en zelfs de ziekte van Lyme veroorzaken. Als er een rode vlek verschijnt op de plek waar je werd gebeten en je voelt je grieperig, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. Controleer dagelijks je hele lichaam op teken. Vind je er een, dan verwijder je hem met een pincet. Let erop dat het diertje helemaal loskomt.

- Altijd handig om mee te nemen op reis zijn steriele injectienaalden. In bepaalde streken neemt men het niet zo nauw met hygiëne.

- Vraag je arts om preventief een antibioticum voor te schrijven tegen infecties. In het regenwoud liggen nu eenmaal niet veel apotheken op je pad.

- Bescherm je zeker door middel van een vaccinatie tegen hepatitis A en B. Hepatitis A loop je op door voedsel te eten of water te drinken dat met het hepatitis A-virus is besmet. De ziekte manifesteert zich in vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. Ben je niet gevaccineerd en merk je deze symptomen op bij jezelf, dan hoef je niet meteen te panikeren: iemand met hepatitis A geneest
meestal volledig.

Deze hepatitisvorm komt trouwens minder vaak voor dan hepatitis B, dat je kan krijgen door seksuele betrekkingen, transfusies met besmet bloed, via wondjes, enzovoort. Deze variant van hepatitis kan chronisch worden en levercirrose veroorzaken.

Is een bergtocht eerder jouw ding? Dan komt hoogteziekte altijd ongelegen. De beste manier om hoogteziekte te voorkomen, is de bergen vermijden, maar daar heeft niet iedereen oren naar. Hoe herken je hoogteziekte? De symptomen hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en slapeloosheid treden doorgaans op vanaf een hoogte van 2000 meter. Ze blijven beperkt, behalve op een zeer grote hoogte. Om ze tegen te gaan kan je een dag tot drie dagen rusten. Meestal is het probleem daarmee opgelost.

Als je vaststelt dat je gezicht, handen en enkels opzwellen, moet je meteen terug naar beneden. Bij een trektocht boven 3000 meter kan je arts een aangepaste behandeling voorschrijven met specifieke geneesmiddelen.

- Ook niet onbelangrijk: in de bergen kan een warm beschermingsdeken altijd van pas komen, maar zorg vooral zeker voor zonneproducten. Hoewel het frisser is in de bergen, schijnt de zon er even hard.

Er zijn nog een aantal minder voor de hand liggende zaken die je zeker niet mag vergeten als je op reis vertrekt.

- Neem altijd een Engelstalige tekst mee waarop je bloedgroep wordt vermeld, je allergieën en eventuele ziektes waaraan je lijdt en welke behandeling je daarvoor krijgt.

- Informeer tijdig voor vaccinaties, ten laatste een maand, maar liefst drie maanden voor je vertrek. Sommige vaccinatieschema's nemen immers meerdere weken in beslag. Je huisarts en apotheker kunnen je aangepaste informatie geven naargelang de bestemming van je reis en de vaccinaties die je daarvoor nodig hebt. Actuele info over vaccinaties, infectieziekten en eventuele lokale epidemieën kan je vinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: www.itg.be.

- Opgepast voor tijdsverschillen! Je kan er een helse jetlag van krijgen die je slaapwaakritme verstoort, maar ze kunnen bovendien de inname van geneesmiddelen beïnvloeden. Bij medicijnen als insuline is het belangrijk om regelmaat in de inname te houden.

- Streel zeker geen rondzwervende of wilde dieren: ze kunnen immers hondsdol zijn, zelfs al lijken ze heel tam. Word je gebeten, spoel de wonde dan onmiddellijk met veel water. Ontsmet ze daarna grondig.

- Voor wie zwanger is gelden speciale regels. Na 32 weken zwangerschap mag je geen intercontinentale vlucht meer nemen en na 36 weken zelfs geen enkele vlucht meer. Zorg dat je als zwangere vrouw een certificaat van je arts kan voorleggen aan de luchtvaartmaatschappij waarin staat hoe lang je al zwanger bent.

- Iedereen moet worden gevaccineerd tegen tetanus en difterie. Controleer voor je reis zeker nog eens hoelang geleden die inentingen gebeurden. Een herhalingsspuit om de tien jaar volstaat.

Goede reis!

Uit Goed Gevoel juli 2010 door Charlotte Callewaert.