In de put door gebroken hart? Dit is wat je eruit kan leren

doorEllen Provoostop 14/07/2015

Als je even wat minder goed in je vel zit door een heftige gebeurtenis als een relatiebreuk of ontslag, mag je hard voor jezelf zijn. Het is beter om er lessen uit te trekken, dat zegt een Amerikaanse expert.

Stemmingswetenschapper Jonathan Rottenberg zegt dat je heel wat kan leren over jezelf wanneer je in de put zit. De expert haalt een experiment aan waarbij mensen een kort deprimerend filmpje te zien kregen en er achteraf over moesten debatteren. De argumenten van de droevige mensen waren analytischer en rijker aan in concrete details dan wie gelukkiger is, waardoor deze mensen meer overtuigingskracht hebben.

Dezelfde onderzoekers hebben ook ontdekt dat we ons de dingen beter herinneren door een moeilijke periode: het vermindert beoordelingsfouten, maakt dat we leugenaars beter kunnen ontmaskeren en dat we beter met anderen kunnen opschieten omdat we dan vriendelijker zijn. "Een neerslachtige stemming, maakt mensen voorzichtiger en sceptischer", besluit Rottenberg.

Het ziet er naar uit dat een slecht humeur een soort verzekering is om je geen twee keer aan dezelfde steen te stoten. Zelfs het overpeinzen van de gebeurtenissen die je dip voorzaakten, hebben een positief effect. Begrijpen waarom slechte dingen ons overkomen, helpt te voorkomen dat het in de toekomst ons weer overkomt.

En er is ook goed nieuws: een moeilijke periode kan - op lange termijn - je beter doen voelen. Als je even stil staat bij een moeilijke periode, heb je minder kans op een zware depressie later. "Het aanvaarden van negatieve gevoelens, in plaats van ze steeds onderdrukken, wordt geassocieerd met een beter gevoel later", aldus Rottenberg.

De wetenschap ondersteunt de theorie dat je neerslachtig voelen door een stukgelopen relatie en door het feit dat het nooit meer goed komt met je ex, de enige manier is om hier vrede mee te nemen.