Is dit écht waarom mannen van borsten houden?

doorLynn Formesynop 26/09/2012

Twee mannen claimen het antwoord te weten op de vraag waarom mannen eigenlijk echt zo geobsedeerd zijn door borsten. Ze wijten de voorliefde voor de vrouwelijke boezem toe aan een hormoon dat tijdens de borstvoeding vrijkomt in de hersenen van vrouwen om een sterke band te smeden tussen moeder en kind. Door hun evolutionaire focus op borsten zouden mannen dit bindingsproces onbewust opnieuw aanwakkeren om een stevige relatie op te bouwen.

Larry Young en Brian Alexander, auteurs van 'The Chemistry Between Us: Love, Sex, and the Science of Attraction', hebben de emotionele, biologische en culturele redenen achter de mannelijke liefde voor borsten onderzocht.

Bizar
"Biologisch gezien is deze obsessie behoorlijk bizar. Mannen zijn namelijk de enige mannelijke wezens met een seksuele fascinatie voor de borst, terwijl vrouwen de enige vrouwelijke wezens zijn die grotere borsten krijgen eens ze de puberteit bereiken. We zijn ook de enige soort die borsten strelen, masseren en oraal stimuleren als deel van voorspel en seks", verklaart Young.

Geliefd
Hij gaat verder door te stellen dat vrouwen de focus op hun boezem maar wat graag hebben. Uit een onderzoek bij meer dan 150 vrouwen blijkt dat het stimuleren van borsten en tepels voor 82 procent van de dames opwindend werkt. Wat de fascinatie voor mannen betreft, laten ze de geschiedenis spreken: "Het succes van 'tittybars', mannenmagazines als Playboy en zo'n 100.000 jaar artistiek naakt, is overduidelijk bewijs dat mannen extreem aangetrokken zijn tot borsten".

Ingebakken
Young en Alexander benadrukken dat deze aantrekkingskracht iets natuurlijks is, en dus niets te maken heeft met onze opvoeding. "Jongens leren niet op de speelkoer dat ze interesse moeten tonen in de vrouwelijke boezem. Het is puur biologisch en zit diep ingebakken in het brein. Het gaat zelfs zover dat we bij het zien van borsten of borstgerelateerde stimuli als beha's, spontaan slechte keuzes beginnen te maken", klinkt het.


Theorieën
Biologen hebben al gesuggereerd dat volle borsten zo aantrekkelijk zijn omdat ze het signaal verspreiden dat een vrouw in goede gezondheid is en daarom perfect voor het baren van kinderen. Een andere hypothese is dan weer gebaseerd op het feit dat veel primaten op z'n hondjes vrijen, met de nodige 'advertentie' van het achterwerk als gevolg. Daarom wordt gesteld dat de vrouwelijke boezem geëvolueerd is om de contouren van een kont na te bootsen, zeker gezien mensen tot een van de weinige soorten behoren die oogcontact maken tijdens het vrijen.

Niets daarvan...
Deze twee theorieën worden echter integraal verworpen door Alexander en Young en vervangen door een neurologische verklaring die het hersenmechanisme aanspreekt dat verantwoordelijk is voor een sterke band tussen mama en kind. "Wanneer een vrouw een kind op de wereld zet, krijgt de baby te maken met heel wat intens borstcontact. Deze stimulans stuurt een signaal naar de hersenen van de vrouw, waar oxytocine (het knuffelhormoon) wordt vrijgemaakt.

"De vrijlating van het hormoon zorgt in eerste instantie voor soepele spieren in de voedende vrouwenborst, maar het heeft ook nog andere effecten. Wanneer het op initiatief van de baby vrijkomt, gaat alle aandacht naar het kind, dat spontaan op de belangrijkste plaats komt in het leven van de moeder. Het zorgt er bovendien ook voor dat het voeden van het kind gezien wordt als een 'feel good' ervaring. In essentie worden dezelfde hersenprikkels veroorzaakt wanneer een partner de borsten van een vrouw aanraakt", aldus Young.

Obsessie
En de rol van de man in dit alles? De fascinatie die mannen hebben voor borsten is een "onderbewuste evolutionaire drive die een krachtig bindingsproces aanwakkert tussen man en vrouw voor het creëren van een liefdevolle, voedende band", klinkt het besluit.