Is honing dé oplossing voor hooikoorts?

doorSophie Vereyckenop 14/04/2015

Eindelijk wordt het stilaan warmer. Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de BBQ staat aanlokkelijk te blinken, en wij ... zitten binnen met dank aan die verschrikkelijke allergie. Maar blijkbaar zou de oplossing wel eens heel eenvoudig kunnen zijn: lokaal gemaakte honing.

Het hele idee achter de theorie is dat honing van lokale bijen net dié pollen bevat waar we zo allergisch aan zijn. Door die pollen geleidelijk aan te introduceren in je dieet zou je lichaam er immuun voor worden.

Volgens een Fins onderzoek heeft deze aanpak wel degelijk succes. In de studie werden hooikoortspatiënten aan de test onderworpen. Vijf maanden voor het hooikoortsseizoen begonnen de proefpersonen aan een honingkuur. Het ene deel kreeg honing zonder pollen, de andere helft kreeg honing met pollen. Wat bleek? De patiënten die de honing met pollen hadden gegeten, gaven aan maar liefst 60% minder last te hebben van de gebruikelijke symptomen dan zij die gewone honing hadden gekregen.

Natuurlijk is er echter wel nog steeds een verschil tussen honing van lokale bijen en honing met speciaal toegevoegde pollen, maar baat het niet, dan schaadt het niet, toch?