SOS computerogen: als je de hele dag op een scherm kijkt

doorTVMop 01/04/2017

Lijkt je zicht sneller achteruit te gaan sinds je veel achter de computer werkt en kom je 's avonds ook wel eens thuis met geïrriteerde en branderige ogen? Volgens onderzoek zou maar liefst vijftig tot zelfs negentig procent van de mensen die langer dan twee uur aan een stuk aan een computer werken last hebben van zogenaamde computer ogen.

Computer ogen worden ook wel eens het Computer Vision Syndrome of CVS genoemd. De belangrijkste klachten daarbij zijn brandende en rode ogen, jeuk, een wazig zicht, een drukkend gevoel, hoofdpijn en concentratieproblemen. Hoe dat komt? Eigenlijk ligt het natuurlijke focuspunt van onze ogen zo'n twee à drie meter voor ons, terwijl een computer natuurlijk een stuk dichter staat. Onze ogen draaien daardoor naar binnen omdat hun focuspunt zo dicht is, wat erg vermoeiend is voor de oogspieren. Als je maar af en toe op een scherm kijkt, hebben je ogen genoeg tijd om zich te ontspannen, maar dat is niet het geval als je een hele dag naar een scherm tuurt.

We knipperen ook een stuk minder als we ons concentreren op een scherm, waardoor er minder traanvocht in onze ogen circuleert. Met als gevolg: droge, rode en geïrriteerde ogen. De opkomst van de smartphone heeft dit probleem trouwens alleen nog maar verergerd. Daardoor kijken we in onze zeldzame vrije tijd ook nog eens constant op een scherm, dat we vaak zelfs nog dichter bij onze ogen houden.

Brillen met een cilinder in of speciale computerbrillen kunnen gedeeltelijke soelaas bieden, maar de enige echte oplossing is - je raadt het al - minder op een scherm kijken. Probeer om de twintig minuten toch minstens twintig seconden van je computer weg te kijken. Maak een korte wandeling naar pakweg het koffieapparaat, weliswaar zonder je smartphone mee te nemen, of staar even naar buiten.