Is sporten zonder slipje een nieuwe trend onder vrouwen?

doorNina Dillenop 10/08/2015

Fitnessen of naar de yogales gaan, zónder onderbroek onder die strakke sportshort. Het klinkt als een afschuwelijk idee, maar blijkbaar vinden heel wat vrouwen dit heel gewoon. Een Amerikaanse enquête wees uit dat 25% van de ondervraagde vrouwen soms onderbroekloos naar de yogales gaat. "Het geeft je zo'n heerlijk vrij gevoel!", klinkt het bij voorstanders. Wie durft?

Nadat je gisteren hier kon lezen hoe een Britse vrouw bewust zonder tampon de marathon liep terwijl ze ongesteld was, dacht je misschien het gekste over - laten we het 'bewegingsvrijheid in sportbroeken' noemen - te hebben gelezen. Maar er is meer nieuws over gekke sportbroekgewoonten. WC-papiermerk Cottonelle ondervroeg zo'n 4500 Amerikaanse vrouwen naar hun sportoutfit en dito ondergoed, en kwam tot de conclusie dat maar liefst 8% van die vrouwen nooit een slipje draagt tijdens de yogales of in andere fitnesslessen. 25% skipt slechts af en toe de onderbroek tijdens het sporten. Pardon?

Frisse billen
"Sporten zonder onderbroek is niet meteen iets waar over gepraat wordt," legt Julie Sygiel uit, een enthousiaste onderbroekloze sportster. "Je gaat ervan uit dat anderen het ook doen, maar je weet het niet echt zeker. De eerste keer dat ik het deed voelde echt als een bevrijding. Het klinkt misschien smakeloos, maar het was voor mij echt een nieuwe ontdekking." Een andere anonieme voorstander bekent dat ze altijd al zonder onderbroek sport. "Ik wist niet dat het raar was, tot iemand mij er op wees in de sportschool," zegt ze. Fitnessblogster Evann Clingan uit New York is vooral voorstander van joggen zonder onderbroek. "Zeker in de zomer voelt lopen veel comfortabeler zonder extra 'laagje' tussen je broek en je billen."

Proberen maar?
We spreken voor onszelf als we zeggen dat we de gedachte aan onderbroekloos sporten wansmakelijk vinden, maar wie het toch eens graag wil proberen: ga vooral je gang. Gynaecologe Raquel B. Dardik drukt de durvers op het hart dat er au fond niets onhygiënisch aan is. "Zolang je ervoor zorgt dat je sportbroek dik genoeg is, zodat bacteriën niet vanop fitnesstoestellen door je broek heen kunnen, is er geen probleem. Ook de kans op vaginale schimmelinfecties of blaasontstekingen vergroot niet door een onderbroek te skippen. Schimmel groeit in vochtige omgevingen, en na een zweterige sportsessie wordt jouw ondergoed net zo goed nat als je sportbroek. Was wel goed je broek uit na elke workout, met een milde zeep," benadrukt Dardik.

Sportbroeken met ingebouwde slip
Het enige mogelijke nadeel waar de gynaecologe op wijst is het risico op kleine wondjes of irritaties op de gevoelige huid daar vanonderen, door wrijving met ruwe stoffen. "Die wrijving kan microscopisch kleine schade aan de huid aanrichten," legt Dardik uit. "Zeker dames die zichzelf waxen hebben een grotere kans op schade en bijgevolg infecties, en kiezen dus toch beter voor een extra beschermlaagje." Daarnaast is het sliploze fenomeen blijkbaar al verder ingeburgerd dan we (wilden?) denken: sportmerken zoals Nike en Under Armour verkopen al speciale sportbroeken met een soort ingebouwd onderbroekje dat extra bescherming biedt. Vrouwen die deze zogenaamde bewegingsvrijheid in sportbroeken hoog in het vaandel dragen, hoeven dus niets te kort te komen.

Nike loopshort met ingebouwde slip voor vrouwen