Is watermeloen een nieuwe superfood?

doorRedactieop 05/06/2016

Hippe (en gezonde) vogels: opgelet! Nu iedereen al een tijdje aan de quinoa en de acaibessen zit, komt er weer iets nieuws uit de lucht gevallen. Volgens experts zit watermeloen bomvol gezonde voedingstoffen en zou het zelfs een positief effect hebben op je seksleven.

Superfoods komen en gaan sneller dan ooit tevoren, maar ze zijn nog steeds razend populair. Kijk maar naar het aanbod in supermarkten, dat elke dag wel groter lijkt te worden. Volgens voedingsexperts mag ook watermeloen aan het lijstje van superfoods worden toegevoegd, en wel om de volgende redenen:

Het houdt je huid jong
Naarmate we ouder worden, neemt de aanmaak van collageen af; waardoor de huid minder elastisch wordt en er dus ouder uitziet. Watermeloen bevat veel bètacaroteen, een provitamine die helpt bij het tegengaan van dat proces. Daarnaast zit er ook vitamine C in watermeloen, wat onder andere helpt bij de opbouw van collageen.

Het voorkomt beroertes
Watermeloenen danken hun rode kleur aan het krachtige antioxidant lycopeen, wat in extreem hoge mate aanwezig is in de meloenen (veel meer dan in bijvoorbeeld tomaten). Voedsel dat rijk is aan deze antioxidant vermindert de kans op een beroerte met 20 procent. Dat blijkt uit verschillende studies. Ook zou het prostaatkanker kunnen helpen voorkomen, maar dat moet nog uitgebreider onderzocht worden.

Stimuleert immuunsysteem
Lycopeen stimuleert daarnaast ook het immuunsysteem, waardoor ziektes als verkoudheden vermeden kunnen worden. Goed om te weten is dat je watermeloen een week in de koelkast kan bewaren zonder een daling in het gehalte van de antioxidant.

Het gaat pijnlijke spieren tegen
Watermeloen is rijk aan kalium, wat helpt om de spieren en de zenuwen te reguleren. Heb je dus te lang in de fitness vertoefd en doen je spieren pijn? Eet dan eens een stuk watermeloen. Kalium zorgt er ook voor dat het calciumgehalte in je lichaam behouden blijft, wat resulteert in sterkere botten en gewrichten.

Je slaapt er beter door
De choline in watermeloenen helpt je interne en biologische klok te regelen. Zo zal je 's avonds sneller in slaap vallen, en 's ochtends beter opstaan.

Het werkt als een natuurlijke viagra
Citrulline is een aminozuur dat een grote rol speelt in het bevorderen van de doorbloeding. Los wordt het dan ook verkocht als prestatiebevorderend supplement. Watermeloen heeft dus ook die bijwerking, al werkt het beter als supplement. Een man zal namelijk kilo's watermeloen moeten eten om het effect te kunnen evenaren.