Je temperament bepaalt wie je bent

doorRedactieop 31/05/2008

De oorsprong van deze vier temperamenten ligt in de vijfde eeuw voor Christus en de originele typering werd door de eeuwen heen aangevuld en geperfectioneerd. Hippocrates, grondlegger van de geneeskunde, koppelde de theorie aan de humoren of de vier lichaamssappen: bloed (sanguis), gele gal (cholè), zwarte gal (melancholè) en slijm (flegma). Galenus herbekeek de theorie van Hippocrates en kleefde er voor het eerst de vier temperamenten op: de sanguïnicus, cholericus, melancholicus en de flegmaticus. Sindsdien hebben vele grote namen zich verder in de theorie verdiept. Darwin, Edward Bach (van de Bachbloesems), de psycholoog Carl Gustaf Jung en Rudolf Steiner waren vol lof over de vier temperamenten.

De Cholericus

Cholerische mensen hebben een hoekige lichaamsbouw met brede schouders. Ze wandelen met stevige tred en zijn charismatische, krachtige mensen. Hun grote ogen met doordringende blik en hun brede mond verraden hun type. Niet zelden zijn cholerische mensen heel aangename mensen die anderen warm kunnen maken voor hun gedachtegoed. Ze zijn enthousiast en volhardend. Deze mensen zijn echte leidertypes. Beroepen zoals managers, directeurs, teamleiders en zelfstandigen zijn voor hen weggelegd. Hoewel de cholerische types stevig in hun schoenen staan, kunnen ze ook erg religieus en spiritueel zijn. Wanneer dat inderdaad zo is, zullen deze vitale en onuitputtelijke mensen streven naar hun ideale wereldbeeld. Vuurtypes als dit hebben een hoog rechtvaardigheidsgevoel en komen op voor hun ?idealen. Maar elk temperament heeft ook zijn minpunten en bij dit type uit zich dat in driftbuien en mogelijk zelfs agressiviteit. Cholerische mensen kunnen, wanneer ze zich in iets vastbijten, soms het bredere plaatje uit het oog verliezen en hun ego is snel gekrenkt. Bovendien zijn ze niet erg geduldig. Cholerische mensen zijn dol op vlees, je kan hen het meeste plezier doen met een lekkere steak.

Goed voor jou
- Beroep:
Geef je leiderscapaciteiten de kans en neem het heft in eigen handen op het werk. Zoek naar jobs waarin je je troeven kan uitspelen. Kies dus niet voor een passief en onderdanig beroep.
- Voeding: Hoewel je vlees en eiwitrijk eten verkiest, is dat geen goede keuze voor je. Eiwitten en vetten stimuleren namelijk agressie. Pas je voedingspatroon aan en eet meer fruit, groenten en graanproducten.
- Gezondheid: Jouw type heeft snel problemen met het hart en de lever en heeft af te rekenen met aandoeningen aan de bloedvaten. Drink dus veel water en laat het glaasje wijn wat vaker achterwege. Om je lichaam te verwennen en om jezelf af te reageren, trek je best een aantal baantjes in een zwembad. Om te ontstressen kan een eenvoudig badritueel of een meditatiesessie wonderen verrichten.
- Relatie: Een zachtaardig watertype, of flegmaticus, kan je wat temperen en zorgt ervoor dat je op tijd en stond een stapje terug zet.

De Sanguïnicus

Sanguïnische mensen houden van spanning en verrassingen. Meestal zijn zij diegenen die je als eerste opmerkt op een feestje. Ze leggen snel contacten en weten zich uit de slag te trekken in elke situatie. Het lijkt wel of deze mensen door het leven huppelen en zij hebben, als geen ander type, alles onmiddellijk door. Sanguïnische mensen zijn doorgaans erg beweeglijke types, in hun bewegingen maar ook in het redeneren. Luchttypes zijn doorgaans slank en ze stralen vrolijkheid uit. Opvallend aan dit type zijn hun open en vrolijke oogopslag en hoog voorhoofd. Deze mensen zijn door hun intellect geschikt voor banen zoals journalist, detective, vertegenwoordiger, schrijver en dichter. Hun voorliefde voor sport en beweging maakt dat heel wat atleten van het sanguïnische type zijn. Maar de sanguïnische types zijn ook heel onvoorspelbaar en laten zich niet gemakkelijk in een keurslijf dwingen. Ze verafschuwen routine en staan op hun vrijheid. Jammer genoeg zijn sanguïnische mensen snel dingen beu en daardoor maken ze weinig af. Hun redeneringen zijn niet altijd even duidelijk voor anderen en ze lopen nogal hoog op met zichzelf. Sanguïnische mensen zijn dol op zoetigheid.

Goed voor jou
- Beroep:
Creativiteit en afwisseling zijn kernwoorden wil jij je goed voelen op je werk. Kies dus iets waar je je energie in kwijt kan.
- Voeding: Je bent dol op zoetigheid omdat je er een instant portie energie van krijgt en komt gelukkig niet snel bij. Maar dat wil niet zeggen dat zoet daarom ook goed voor je is. Te veel suikers belasten je zenuwsysteem en kunnen uitmonden in darmklachten. Eet daarom meer trage koolhydraten zoals brood in plaats van snelle suikers om je energie op peil te houden.
- Gezondheid: Sanguïnische mensen hebben vaak darmklachten en zijn ontvankelijk voor problemen met de luchtwegen en de baarmoeder. Verslavingen komen bij jouw type het vaakst voor. Rem jezelf een beetje af en verdiep je eens in een goed boek. Om overtollige energie kwijt te geraken, kan jij het beste gaan sporten. Want dat is voor jou ontspanning.
- Relatie: Omdat je soms nogal chaotisch kan zijn, is de gedisciplineerde melancholicus je partner bij uitstek. Dankzij hem gun je jezelf van tijd tot tijd eens wat rust.

De Flegmaticus

Dit zijn de meest gevoelige mensen die graag anderen helpen. Ze kunnen moeilijk 'neen' zeggen. Ze zijn een steun en toeverlaat voor velen en kunnen uitstekend luisteren. Hoewel ze zich graag omringen met mensen, zijn watertypes erg gesteld op stilte en rust. Ze hebben een groot inlevingsvermogen en zijn erg intuïtief. Flegmatische mensen hebben aanleg om aan te komen omdat ze gemakkelijk water ophouden. Ze hebben kleine oogjes die een beetje dromerig kijken. Een beroep in de sociale sector, zoals verpleegkundige, therapeut, psycholoog en leerkracht is ideaal. Wanneer de flegmatische types te flegmatisch worden, dan ontstaat er gevaar voor depressies. Ze worden dan overgevoelig en kunnen last krijgen van een negatief zelfbeeld. Ze zijn continu op zoek naar (emotionele) bevestiging en hebben de neiging om hun gevoelens op te kroppen. Ze kunnen op zulke momenten lethargisch worden en zich afwenden van alle hulp van buitenaf. Dit type doe je plezier met zoute snacks.

Goed voor jou
- Beroep:
Voor jou is het belangrijk dat je aanvaard wordt in de groep. Liefst werk je op je eigen tempo en met een minimum aan stress. Je blinkt uit in sociale vaardigheden, daar ligt dan ook je focuspunt.
- Voeding: Je eet best zo weinig mogelijk zout voedsel en zetmeelrijke producten omdat die vocht ophouden. Daardoor kom je sneller bij. Daarom zijn melk, aardappelen en andere vochtafdrijvende voedingsmiddelen goed voor je. Opgepast: vanuit je emotionaliteit hunker je soms naar suikers.
- Gezondheid: Omdat je zo ontvankelijk bent, moet je regelmatig afrekenen met je emoties. Anders heb je veel kans om depressief of lusteloos te worden. Een goed gesprek helpt je op weg, maar daar mag het niet mee ophouden. Handel ook naar de adviezen die je krijgt. Verder moet je uitkijken voor problemen aan de sinus en voor overgewicht. Ideaal om te ontspannen is een bezoekje aan de sauna.
- Relatie: Een vurig type zoals de cholericus weet je op te warmen en naar ongekende hoogtes te vervoeren.

De Melancholicus

Melancholische mensen zijn geaarde mensen en hechten doorgaans veel belang aan materiële zaken. Deze mensen zijn concreet, punctueel en gestructureerd in hun aanpak. Ze schuwen onstabiele mensen en situaties, want zelf verlangen ze naar stabiliteit en zekerheid. Het zijn harde werkers en ze handelen gewetensvol. Een krachtige neus en afhangende mondhoeken definiëren dit type. Hun lichaam is stevig en robuust. Ze lopen niet snel warm voor anderen en kunnen onverbiddelijk hard zijn wanneer er hen iets wordt aangedaan. Toch zijn ze vrienden voor het leven als je hun vertrouwen hebt gewonnen. Door hun wil om te presteren en hun organisatievermogen zijn deze aardetypes uitstekende boekhouders, bankiers, rechters en wetenschappers. De melancholische types zijn nieuwsgierig naar feiten en cijfers. Ze geloven niet in wetenschappelijk ongefundeerde stellingen. Ze zijn heel standvastig en je kan hen dan ook niet ompraten wanneer zij hun gedachten op iets zetten. Hun minpuntjes zijn: starheid, hardheid en drang naar lof. Bovendien zijn ze vaak overdreven spaarzaam en overbezorgd. Ze durven wel eens te zwaarmoedig door het leven te gaan. Hun gedachten zijn gemakkelijk zwartgallig. Deze conservatieve mensen genieten van een zure smaak.

Goed voor jou
- Beroep: Voor jou geen extravagante en wisselvallige jobs. Het liefst heb je structuur om je heen. Een flexibel uurrooster, daar ben je helemaal niet voor te vinden. Jij bent goed met geld en details.
- Voeding: Drink veel en eet waterrijke groenten en vruchten. Wanneer je niet genoeg drinkt, droogt jouw type snel uit. Dat uit zich in droge plekjes op de huid, rimpelvorming en broos haar.
- Gezondheid: Beweging is een absolute must voor je. Want de melancholicus krijgt bij te weinig beweging snel last van gewrichtspijnen, reuma en spierpijnen. De spierpijnen kunnen bij jou ook voortvloeien uit opgekropte en langdurige frustraties. Onspan je met een lange natuurwandeling of wat tuinwerk.
- Relatie: Omdat je de neiging hebt om alles te serieus op te nemen en snel de mindere kantjes op te merken, gedij je met een sanguïnicus die jou het leven van een luchtigere kant laat zien.

Voor een persoonlijke en meer diepgaande temperamentanalyse kan je terecht bij Cascade Coaching. www.cascadecoaching.nl.
Ben je geïnteresseerd in de temperamentenleer en wil je jezelf er meer in verdiepen? De Europese Academie is de plaats bij uitstek om dat te doen. Neem een kijkje op www.europeseacademie.be.

Door Eva Marijnissen met medewerking van Jan Dries en Senna Benmasoud
Goed Gevoel, mei 2008