Joggen in de stad verhoogt kans op mentale problemen

doorLien Buyckop 11/12/2012

Hoewel al jarenlang gesteld wordt dat buiten joggen gezonder is dan binnen, blijkt uit een nieuw onderzoek exact het omgekeerde. Belgische onderzoekers ontdekten namelijk dat buiten sporten schadelijk is voor je hersenen en kan leiden tot mentale aftakeling. Wie op het platteland woont hoeft niet te vrezen, want het zijn vooral de vervuilende uitlaatgassen in de stad die daartoe leiden.

In de studie van de Vrije Universiteit Brussel werden de sporters verdeeld in twee groepen, die allebei drie keer per week moesten sporten tussen 12 en 13 uur 's middags. Die routine moesten ze gedurende twaalf weken volhouden. Er was slechts één verschil tussen de twee groepen: de ene sportte in een druk en stedelijke gebied, de andere op een landelijke locatie.

Ontstekingen
Na die twaalf weken werden de proefpersonen onderworpen aan enkele tests, die hun reactietijd en aandachtsspanne blootlegden. En wat bleek? De proefpersonen die in de stad jogden, konden niet profiteren van de voordelige effecten van sporten op het brein. Zo waren ze in tegenstelling tot de andere groep niet beter in het absorberen van nieuwe informatie en hadden ze geen verminderde kans op mentale gezondheidsproblemen.

Bovendien waren er in het bloed van de stedelingen ook duidelijk meer markeerders van ontstekingen te zien. Dat is belangrijk omdat ontstekingen in het brein geassocieerd worden met mentale ziektes.

De Belgische bevindingen bevestigen een Amerikaans onderzoek van vorige maand, waaruit bleek dat het brein van 50-plussers uit sterk vervuilde steden tot drie jaar ouder is dan dat van hun leeftijdsgenoten op het platteland.

Wind en regen
"Toch betekent dat niet we helemaal niet meer moeten sporten", zegt onderzoeksleider Romain Meeusen. Hij raadt wel aan om sporten tijdens het spitsuur te vermijden, want dan is de vervuiling van uitlaatgassen het grootst.

"Zoek een park in je buurt, als dat mogelijk is, en ga buiten lopen als het waait of regent. Dan worden de fijne partikels namelijk weggeblazen, waardoor je er minder zal inademen", aldus professor Meeusen.