Jojodieet verpest je kans op later gewichtsverlies niet

doorLien Buyckop 16/08/2012

De gewichtsschommelingen mogen dan wel ontmoedigend zijn, maar jojodiëten heeft geen slechte invloed op je gezondheid. Bovendien kunnen jojodiëters op lange termijn even veel afvallen als andere diëters.

Lange tijd vreesden wetenschappers dat het afvallen en terug bijkomen schadelijk is voor je gezondheid. Maar een studie van het Fred Hutchinson Cancer Research Center toont nu aan dat zo'n jojodieet geen langdurig effect heeft op je metabolisme of op je vermogen op lange termijn om af te vallen.

Onderzoeksleidster dr. Anne McTiernan: "Een geschiedenis van mislukt gewichtsverlies hoeft dus niet te betekenen dat je nooit zult slagen in je dieet. Een gezond dieet en regelmatige fysieke activiteit zijn daarbij van belang."

Dieet
Voor hun onderzoek selecteerden de wetenschappers 439 vrouwen met overgewicht of obesitas tussen 50 en 75 jaar. Zij werden verdeeld in vier groepen: (1) enkel diëten, (2) enkel sporten (vooral stevig wandelen), (3) diëten én sporten en (4) een controlegroep, waarbij niets aan de levensstijl veranderd werd.

Na een jaar bleek dat de proefpersonen uit de eerste en derde groep gemiddeld 10 procent van hun startgewicht verloren hadden.

Jojo
Een verdere analyse moest nagaan of vrouwen met een geschiedenis van lichte of zware gewichtsschommelingen nadeel hadden in vergelijking met de niet-jojodiëters.

Eén op de vijf proefpersonen had een geschiedenis van jojodiëten, gedefinieerd door het afvallen en aankomen van meer dan 9 kilogram bij drie of meerdere diëten. Een kwart rapporteerde drie verschillende jojodiëten met een verschil van 4,5 kilogram.

De zware jojodiëters waren gemiddeld 9 kilogram dikker aan het begin van de studie. Er bleek echter geen verschil te zijn in het vermogen om gewicht te verliezen of deel te nemen aan de sportieve activiteiten tussen de jojodiëters en degene die dat niet deden.

Er was ook geen significant verschil bij de impact van het dieet op het gewicht, percentage aan lichaamsvet of spiermassa. Andere factoren zoals bloeddruk, insulinegevoeligheid en hormonenconcentratie in het bloed, waren ook gelijk.

Volhouden
Volgens de wetenschappers zijn deze resultaten erg belangrijk, omdat het mensen met overgewicht kan aanmoedigen om hun dieetpogingen toch vol te houden, ondanks eerder mislukte pogingen.

"We weten dat er een link is tussen obesitas en een verhoogd risico op bepaalde kankers", zegt McTiernan. "En de Wereldgezondheidsorganisatie schat dat een kwart tot een derde daarvan voorkomen kan worden door een normaal gewicht en een fysiek actieve levensstijl. Het belang daarvan is dus niet te onderschatten."