Jongens van acht kampen al met eetproblemen

doorEllen Provoostop 24/07/2012

Eetgerelateerde problemen zoals lijnen, zorgen over eten, gewicht en lichaam, overeten en controleverlies over eten komen al voor bij jongens van acht tot twaalf jaar. Bovendien zijn bij jongens in de lagere school zonder overgewicht, (bepaalde) problemen groter dan bij adolescente jongens. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Gent.

Voor de masterscriptie onderzocht klinisch psychologe Eva Bekemans  310 Vlaamse jongens tussen 8 en 12 jaar. Het is een misvatting te geloven dat eetgerelateerde problemen enkel meisjes en vrouwen treft, aldus Bekemans. "Onze resultaten tonen immers aan dat niet alleen adolescente jongens, maar ook jongens van lagere schoolleeftijd, eetgerelateerde problemen vertonen."

Vreetbuien
Jongens van lagere schoolleeftijd, zonder overgewicht, rapporteren iets minder overeten dan jongens van adolescente leeftijd. Toch gaat het om 18,9 procent van de kinderen die de afgelopen maand één episode van overeten rapporteert, 12,2 procent van de jongens heeft minstens één subjectieve eetbui (minder grote hoeveelheid voedsel opnemen met controleverlies) gehad de voorbije maand. 11,7 procent van de jongens had de afgelopen maand minstens één objectieve eetbui (een grote hoeveelheid voedsel opnemen met controleverlies).

Pillen
Ook nemen lagere schooljongens met overgewicht meer gewichtscontrolemaatregelen dan adolescente jongens, zoals 10,5 procent die laxeermiddelen of diuretica namen de afgelopen maand en 13 procent had minstens één braakepisode. Bij deze groep van jongens met overgewicht sport 47,4 procent minstens één keer intensief om gewicht te verliezen.

Media
Volgens Bekemans komt dit mogelijk omdat jonge kinderen sneller beïnvloed kunnen worden door omgeving en mediabeelden. De mate waarin kinderen bewust zijn van het slankheidsideaal dat de media promoot heeft invloed op zorgen over eten, overeten, controleverlies en gewichtscontrolemaatregelen. De waargenomen druk om aan het slankheidsideaal te voldoen heeft invloed op overeten en gewichtscontrolemaatregelen.

De mate waarin men het slankheidsideaal aanneemt als een norm waaraan men moet voldoen (internalisatie) heeft invloed op zorgen over eten, zorgen over gewicht, zorgen over lichaam, overeten, controleverlies en gewichtscontrolemaatregelen.