Junkfood even verslavend als drugs

doorRedactieop 28/10/2009

Hamburgers, frieten, frisdrank en snoepgoed zijn voor de hersenen bijna even verslavend als heroïne. Dat ontdekten wetenschappers na onderzoek bij ratten.

Ratten
Uit onderzoek blijkt dat suiker- en vetrijke voeding hetzelfde effect heeft op de hersenen als drugs. De ratten werden in drie groepen verdeeld. De ene kreeg een normale hoeveelheid gezonde voeding, de andere groep een beperkte hoeveelheid junkfood en een derde kon onbeperkt ongezonde voeding eten waaronder vet vlees, koeken en chocolade. In de eerste twee groepen merkten de onderzoekers geen negatieve effecten op, maar de ratten die zoveel junkfood kregen als ze wilden, werden snel heel vet en begonnen nog meer te eten.

Hersenen

Vervolgens stimuleerden de onderzoekers het hersendeel verantwoordelijk voor plezier van de ratten. Zo ontdekten ze dat degenen die ongelimiteerd junkfood kregen, meer en meer stimulatie nodig hadden om hetzelfde niveau van plezier te krijgen als dieren met gezonde eetgewoonten.

Controle verliezen
Een eetpatroon gevuld met hamburgers, chips en snoep programmeert volgens de onderzoekers je hersenen te snakken naar meer voeding dat veel suiker, zout en vet bevat. Deze ongezonde snacks zijn een vervangingsmiddel voor geluk geworden en het leidt ertoe dat mensen die veel junkfood eten verslaafd raken. Neurowetenschapper Paul Kenny bewees voor de eerste keer hoe gevaarlijk vet- en suikerrijk voedsel is voor je gezondheid. "Mensen verliezen de controle over junkfood. Dit onderzoek is het meest complete bewijs dat obesitas en een drugverslaving met elkaar in verband brengt op basis van dezelfde neuro-biologische begrippen", aldus de onderzoeker. (ep)