Kangoeroezorg koestert prematuurtjes

doorRedactieop 16/11/2009

Kangoeroezorg is een nieuwe manier om met prematuurtjes om te gaan. Het houdt in dat de ouders hun baby koesteren door het aan naakt aan hun borst te leggen. Beide liggen ongeveer een uur tegen elkaar, onder een deken. Het huidcontact tussen baby en ouders versterkt de band en maakt dat de baby zich gekoesterd voelt. Meer en meer ziekenhuizen laten dit toe, zo meldt gezondheid.be.

Voordelen voor ouders én kind
De voordelen van deze kangoeroezorg lijken niet gering. Zo zou het het hartritme, de ademhaling, de temperatuur en het zuurstofgehalte van de baby verbeteren. Ook gaat de baby beter slapen en minder huilen, eet hij beter en dus verdikt hij ook sneller. Borstvoeding geven wordt ook gemakkelijker voor de moeder, en zowel vader als moeder kunnen een betere band vormen met hun kind en krijgen meer zelfvertrouwen.

Verstoorde binding
Dat is niet onbelangrijk, omdat het bindingsproces tussen ouders en kind vaak verstoord wordt bij prematuurtjes. Soms kunnen ouders hun kind niet eens knuffelen voor het in de couveuse verdwijnt en ook in de dagen of weken erna worden ze nauwelijks geduld op de afdeling neonatologie. Die omgeving, met veel licht en lawaai, wordt ook niet bevorderlijk geacht voor de ontwikkeling van de baby.

Toch is kangoeroezorg niet bij alle baby's mogelijk. Pasgeborenen in een onstabiele toestand, die de aanpak afwijzen of met te veel toestellen verbonden zijn, komen niet in aanmerking. (edp)