Kankerpatiënte aan verkeerde borst bestraald

doorMVDBop 22/01/2016

Een vrouw met borstkanker is maandenlang aan de verkeerde borst bestraald, schrijft de Parijse krant Le Parisien. De Franse overheidsorganisatie voor nucleaire controle ASN bracht de feiten vorige week aan het licht, citerend uit een melding van een ziekenhuis in Creteil nabij Parijs die dateert van 12 november 2015.

De vrouw onderging 22 sessies radiotherapie. Haar man zag de roodheid op de gezonde borst almaar toenemen en wees de artsen daarop. De radiologen en oncologen realiseerden zich snel wat er aan de hand was.

Een woordvoerder stelt dat een combinatie van factoren tot de grove fout heeft geleid. Het oncologie-team is volgens hem diep onder de indruk van de feiten. Volgens professor Bruno Housset heeft de kankerpatiënte de behandeling van de correcte borst inmiddels succesvol aangevangen. Opmerkelijk: ze blijft de kankerafdeling in Creteil trouw.

De vrouw zou aan de medische blunder geen blijvende letsels overhouden. Of er mensen strafrechterlijk worden vervolgd, is nog niet duidelijk.