Kans op genezing leukemie bij kinderen sterk gestegen

doorDimitri Eeckhautop 16/04/2012

De kans dat kinderen met leukemie genezen, is de afgelopen decennia sterk gestegen. Terwijl in de jaren '70 amper 30 procent genas, is dat percentage momenteel gestegen tot een gemiddelde van 80 en zelfs tot 90 procent bij bepaalde types. Dat stelt Prof. Anne Uyttebroeck van de afdeling Kinderhemato-oncologie van het Leuvense UZ Gasthuisberg in het gezondheidsmagazine Bodytalk.

Jaarlijks krijgen in ons land ruim 300 kinderen jonger dan vijftien te horen dat ze aan kanker lijden. In ongeveer een geval op de drie gaat het om een aandoening van de witte bloedcellen (leukemie), waarbij uit de onrijpe cellen in het beenmerg van de botten abnormale witte bloedcellen worden gevormd.

Deze blijven zich ongeremd vermenigvuldigen en geven hierdoor aanleiding tot een tekort van zowel normale witte als rode bloedcellen. De woekerende witte bloedcellen zijn bij kinderen meestal lymfocyten, zodat de aandoening acute lymfoblastenleukemie (ALL) genoemd wordt.

Vermenigvuldiging kankercellen afremmen
De oorzaak van deze aandoening is nog steeds onbekend. De therapie omvat een behandeling met cytostatica gedurende een tweetal jaren. Dit zijn medicijnen die de vermenigvuldiging van de kankercellen afremmen. Daarna moeten de kinderen ook een tijd chemotherapie volgen.

Op basis van data van vroegere behandelingen in Europa wordt voor iedere patiƫnt een therapie op maat uitgewerkt. "Slechts bij een minderheid van kinderen met ALL slaat de chemotherapie onvoldoende aan en is stamceltransplantatie nodig", aldus Uyttebroeck.