Kapsel verpest door je muts? Zo los je het snel op

doorLien Buyckop 25/01/2013

Als het buiten erg koud is hebben we niet alleen een dikkere jas, sjaal en handschoenen nodig, maar hoort er ook een muts (of hoedje) op ons hoofd. Dat kan warm en stijlvol zijn, maar zo'n hoofddeksel vormt helaas ook een aanslag op je lokken. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je kapsel snel kunnen redden.

Als ware fashionista is het voor de Britse Alexa Chung ondenkbaar om met een 'mutskapsel' rond te lopen. De ideale persoon om enkele tips te geven is dan ook haar kapper, George Northwood. "Het probleem met mutsen is dat je hoofd warm wordt en je haar naar beneden duwt. Zo krijgt het een vettig en plat effect aan de wortels", weet hij. Maar met deze tips los je het snel en eenvoudig op:

1. Voorkomen...
- In de eerste plaats is het erg belangrijk om je muts op de juiste manier aan te doen. Dat is in de richting waarin je haar valt. "En als je een pony hebt, mag je die zeker niet terugduwen in de omgekeerde richting."

- Daarnaast is ook de stof van je muts van groot belang. Het is geen goed idee om te kiezen voor synthetische materialen, want die maken je haar statisch. Wollen, katoenen en kasjmieren mutsen zijn daarentegen wel een goed idee.

- Let ook op de vorm van je muts. Een los exemplaar is het best, want dat zet het minst druk op je haar.

- Zorg er ook voor dat je haar volledig droog is voor je je muts aandoet. "Eens je haar in een bepaalde positie droogt, zal het zo blijven liggen, tenzij je opnieuw aan de slag gaat met water", aldus Northwood.

- Breng ten slotte nog een volumespray aan op je lokken. Dat voegt op voorhand wat extra volume toe aan je haar, dat normaal ook blijft zitten na het dragen van een muts.

Alexa Chung is fan van hoedjes en mutsen.
Een losse muts, zoals deze van Jessica Biel, laat het minst sporen na.

2. ... of genezen

- Soms is het gewoon te laat en moet je de schade zien te beperken. Daarom is het een goed idee om een droogshampoo op kantoor te bewaren of er eentje bij te hebben (er bestaan ook miniversies voor in je handtas). "Als je dan je muts afneemt, hou je je hoofd ondersteboven en wrijf je de droogshampoo door je lokken. Dat zal het verfrissen aan de wortels", weet Northwood.

- Als je dat niet hebt, zal je aan de slag moeten gaan met water. "Je moet het probleemgebied nat maken (niet een beetje vochtig) en dan het liefst drogen met een haardroger", raadt de celebkapper aan.

- Een andere optie is het gebruik van een stijltang om je lokken terug in model te brengen. Ook daarvan bestaan er kleine exemplaren, die je makkelijk mee kunt nemen in je handtas.

- Als al het bovenstaande niet helpt, dan zal je een kapsel moeten kiezen waarbij de schade niet meer te zien is. Maak bijvoorbeeld een paardenstaart of een vlecht met je lokken of steek ze vluchtig op.

Zet je muts in de richting van je haar, net zoals Diane Kruger.