Kende je deze zoutvervanger al?

doorNathalie Topsop 17/06/2017

Mag het af en toe eens wat exotischer zijn dan gewoon keukenzout? Probeer dan deze uitstekende vervanger eens! Tip: je vindt 'm in het Aziatische rayon.

Credit: Kikkoman

Sojasaus wordt al meer dan 2300 jaar gebruikt en is daarmee één van de oudste smaakmakers ter wereld. Het is zelfs een smaak op zich, unami genaamd, terwijl zout een smaakversterker is. Toch kan een lepel sojasaus perfect een draai met de zoutmolen vervangen, en je geeft er je gerechten op de koop toe een verrassende toets mee. Soepen, sauzen, stoofschotels, salades en marinades: in elk is de bruine Aziatische saus een prima smaakbrenger.

Kiyoshi Hayamizu, chef bij sojasausmerk Kikkoman, geeft je enkele tips:

  1. Een koffielepel sojasaus volstaat om de smaak van een klassieke slasaus te verfijnen. Twee koffielepels sojasaus geven ook een nieuwe smaakdimensie aan mayonaise.
  2. Combineer sojasaus, honing en misopasta en bestrijk er zalmfilets mee voor je ze bakt. Dit mengsel gaat ook erg goed met varkensvlees en tofu.
  3. Deglaceer de pan waarin je een steak hebt gebakken met twee eetlepels sojasaus. Zo komen alle bakaroma’s van het vlees tot hun recht.
  4. Een mengsel van olijfolie, balsamico en sojasaus is de perfecte dressing voor een salade van tomaten en mozzarella.
  5. Vervang het zout in het kookwater van pasta door twee eetlepels sojasaus voor een rijkere smaak.