Kind houdt je gezond: mama is minder vaak ziek

doorEllen Provoostop 05/07/2012

Ouders hebben 52 procent minder kans om een verkoudheid op te lopen dan wie geen nageslacht heeft, wetenschappers ontdekten dat ze beter ziekten kunnen bevechten.

Professor Sheldon Cohen stelde 795 gezonde volwassenen tussen 18 en 55 jaar bloot aan een virus dat verkoudheden veroorzaakt. Daaruit blijkt dat kinderloze mensen de helft zo vaak ziek werden in vergelijking met ouders. Hoe meer kinderen je hebt, hoe sterker het effect is. Degenen met een of twee kinderen lopen 48 procent minder risico op ziekte, bij een kroost van drie of meer was dat 61 procent. Dit zou echter niet komen door het feit dat ouders een beter immuunsysteem hebben omdat ze vaker in contact komen met ziekten via hun kinderen, een mentale sterkte zou de oorzaak zijn.

Voor- en nadelen
Professor Cohen: "Het verband tussen ziekten en sociale relaties boeit wetenschappers al langer. Dat geldt zeker voor het ouderschap omdat al lang aangenomen wordt dat het zowel positieve als negatieve effecten op de gezondheid heeft. Moeder of vader zijn kan zowel erg stresserend zijn als voldoening geven, het zorgt ervoor dat je nieuwe mensen leert kennen en geeft zin aan je leven."

Psychologie
"Hoewel het ouderschap duidelijk beschermend werkt, konden we geen verklaring voor dit verband vinden. We hebben gecontroleerd of deze mensen immuun waren voor het virus, maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Ouders vertoonden weinig psychologische of biologische verschillen met wie geen kinderen heeft. We verwachten dat een mentaaal voordeel van het ouderschap dat we niet gemeten hebben verantwoordelijk zou kunnen zijn", besluit Cohen.